Kako pomagam mački, ki izkašljuje kepe dlak

kako-pomagam-macki-ki-izkasljuje-kepe-dlakNič ni bolj zaskrbljujočega za lastnika mačke kot poslušanje kako njegova mačka kašlja in se muči z izkašljevanjem kepe dlak. In pravzaprav tudi ni nič bolj neprijetnega kot je pogled na izbljuvane kepe dlak na tleh – no, morda je še huje takrat, kadar ponoči, z bosimi nogami, pohodite katero izmed takšnih kep. Fuj!

Kljub temu, da so kepe mačjih dlak sicer pogosta tema številnih šal o mačkah, pa so za mačke zagotovo predvsem vir nelagodja. Kepe dlak pa za mačko predstavljajo tudi potencialno nevarnost, saj lahko ovirajo prehod hrane v prebavnem traktu in s tem povzročijo nevarno zaporo črevesja.

Kepe dlak nastanejo, ker mačka redno neguje svojo dlako in tako med skrbnim umivanjem in lizanjem telesa s svojim grobim strukturiranim mačjim jezičkom ob tem pogoltne tudi nekaj dlačic. Večina dlačic sicer prehaja skozi prebavni trakt brez težav, če pa je količina le-teh prevelika in se dlaka sproti ne prebavi, se v želodcu sprime z drugo neprebavljeno hrano, kasneje, v prebavnem traktu, pa tako povzroča zdravstvene težave. V hujših primerih lahko pride do bolečega zaprtja, ki ga je mogoče odpraviti zgolj operativno.

Kako prepoznamo težavo in druge spremljajoče težave, ki so posledica kep dlake?

  • Kepe dlake so okrogli izbljuvki, ki jih najdemo na tleh ali na pohištvu (niso prijetnega videza, so pa zelo prepoznavne);
  • Zaprtje ali zelo trdo blato mačke v katerem so dobro vidne dlake;
  • Suha in ne-svetleča dlaka;
  • Pogosto suho in dražeče kašljanje, še posebno intenzivno takoj po obrokih;
  • Pomanjkanje zanimanja za hrano, slab apetit;
  • Depresija in letargija;

Pravzaprav ni priporočljivo čakati na pojav kep dlake in spremljajočih simptomov, ker je kepe dlake in posledično tudi vse težave mogoče zlahka preprečiti.

Prvi ukrep, ki bo bistveno zmanjšal možnost težav, je redno – najbolje dnevno – skrbno krtačenje ali česanje mačje dlake in s tem sprotno odstranjevanje odmrle in izpadle dlake, ter prahu in drugih nečistoč. Večina mačk uživa v krtačenju ali česanju dlake, saj jim to predstavlja način za prijetno druženje in razvijanje tesnih vezi z lastnikom. Nekatere mačke, če so tega vajene od malega, pa dovolijo svojim lastnikom celo to, da njihovo dlako občasno preprosto kar posesajo s kakšnim srednje močnim sesalnikom (primeren je manjši, ročni kuhinjski sesalnik). Če se mačka od malih nog nauči, da je vakuum neškodljiv, bo verjetno naravnost uživala v tej posebni obliki mačjega spa-razvajanja.

Če ste lastnik mačke, ki ne mara krtačenja in vam tega ne dovoli, je priporočljivo, da obiščete profesionalnega negovalca za mačke, ki bo to opravilo uspešno izvedel namesto vas in vam priporočil tudi optimalno dolgoročno rešitev.

Če opazite kompulzivno nego pri vaši mački, se čim prej odpravite na posvet k izbranemu veterinarju in naredite vse, da bi preprečili mački prekomerno požiranje dlake. Pozornost mačke poskusite preusmeriti na kakšno novo, prijetno igro ali drugo sila zabavno mačjo dejavnost in na ta način omejite njen čas za pretiravanje pri lastni higieni.

Drugi način za preprečevanje nastanka kep dlake je prehrana. Nekatere mačje hrane že vsebujejo večjo količino vlaknin, ki pomaga pri lažji prebavi zaužite dlake, sprememba prehrane pa lahko vključuje tudi dodajanje snovi, ki omogočajo lažji zdrs dlake skozi prebavni trakt in redno, sprotno izločanje iz telesa z iztrebljanjem. Posebni prehranski dodatki za preprečevanje kep dlake se na voljo v izbranih prodajalnah z mačjo hrano, vsebujejo pa v glavnem mineralna olja. Če uporabljate te pripravke, se posvetujte z izbranim veterinarjem glede potrebe po dodajanju vitamina A. Novost na tržišču pa je tudi sredstvo, ki omogoča razgradnjo dlak in že obstoječih kep dlake v telesu mačke in tako zagotavlja nemoteno prebavo. Glavna prednost teh novih pripravkov je ta, da zagotavljajo bistveno boljšo kontrolo nad zaužitimi dlakami od vseh ostalih doslej poznanih pripravkov.

Nekateri lastniki mačk pa raje uporabljajo domače metode za lajšanje težav mačke z izkašljevanjem dlake. Ena od znanih je, da mački dvakrat do trikrat tedensko v prehrano dodate majhno količino masla (približno ½ čajne žličke), spet drugi lastniki pa prisegajo na žličko konzervirane buče (zaradi velike vsebnosti vlaknin), ki jo učinkovito uporabljajo tudi kot domače zdravilo za mačke pri zaprtju in driski.

Maja Kalaš

Viri: cats.about.com
pets.webmd.com

 

mucek-narocnina-1