Kako pogosto je treba čistiti mačje stranišče?

kako-pogosto-je-treba-cistiti-macje-stranisceObstaja veliko razlogov, zakaj mačka noče uporabljati mačjega stranišča. Eden od najpogostejših pa je lahko prav ta, da ni dovolj čisto.

Mačke so znane po tem, da so zelo snažne, zato nikar ne mislite, da je zanje vse dobro. Pomislite, kako bi se vi počutili v kakšnem zanemarjenem javnem stranišču, kjer bi močno zaudarjalo, naokoli pa bi bili razmetani toaletni papir in ostanki iztrebkov. Bi ga lahko uporabili? Nikakor!

Za vzdrževanje čistoče mačjega stranišča veljajo enaka pravila, kot jih imamo ljudje pri vzdrževanju svojih stranišč, in sicer, da je to ves čas čisto in urejeno. (((ZANAROCNIKE)))

Tudi če ste upoštevali splošne nasvete in vaši mački namestili več stranišč, to nikakor ne pomeni, da jih boste lahko čistili bolj poredko in manj skrbno. Za vsa mačja stranišča v hiši veljajo enaka pravila in enaki higienski standardi.

Kadar opazite, da mačka praska zunaj svojega stranišča, gre za prvi opozorilni znak, da je stranišče umazano in ga mačka ne želi več uporabiti. Način sporočila vaše mačke je zelo jasen in nedvoumen. Pospravite!

Drugi opozorilni znak je lahko tudi dejstvo, da vaša mačka kar naenkrat ne urinira več sproščeno dva- do trikrat na dan, ampak izločanje urina zavestno zadržuje, kar pa iz zdravstvenih razlogov za mačko nikakor ni dobro, saj njen urin tako postane preveč koncentriran. Slednje lahko vodi v življenjsko nevarno obstrukcijo sečil, začasno odpoved ledvic, elektrolitske motnje, bruhanje, zaspanost, srčno aritmijo in celo smrt.

Pozitivna stvar redne, skrbne in pogoste menjave stelje ter čiščenja mačjega stranišča je tudi sočasna redna kontrola nad iztrebljanjem in možnost zgodnjega odkrivanja morebitnih zdravstvenih težav mačke. Če mačka ne urinira, boste to seveda opazili in lahko takoj ukrepali. Prav tako boste takoj opazili, kadar struktura blata ne bo običajna, če bo mačka zaprta ali bo imela drisko. Opozorilni znaki, ki jih sicer ne bi opazili takoj, pa so lahko ključnega pomena za pravočasen obisk veterinarja.

Z rednim pospravljanjem tako mački hkrati zagotavljate dobro počutje, bedite nad njenim zdravstvenim stanjem in sebi delate uslugo, saj lahko z zgodnjo diagnostiko zdravstvenih težav veliko prihranite, hkrati pa zaščitite svoje pohištvo in dom pred tem, da bi ga mačka začela uporabljati za opravljanje svoje potrebe. Če stranišče ne bo čisto, bo prisiljena poiskati drug prostor, kjer bo lahko opravila svoje fiziološke potrebe.

Najbolje je, da iztrebke v mačjem stranišču odstranite z lopatko za presejanje vsaj dvakrat dnevno oziroma vsakič, ko mačka opravi svojo potrebo. Obstajajo tudi posebna samočistilna mačja stranišča, opremljena s senzorjem za zaznavanje iztrebkov, ki vas zvočno opozorijo na to, da je mačka opravila svoje, vendar takšna mačja stranišča žal niso najprimernejša za vse mačke. Plašne mačke, ki jih opozorilni zvok lahko prestraši, takšnega stranišča ne bodo več uporabile. Izberite stranišče tudi z upoštevanjem osebnosti vaše mačke, da bo služilo svojemu namenu.

Najmanj dvakrat tedensko je priporočljivo zamenjati ves pesek ali drugo izbrano vrsto stelje (na primer žaganje, papir) v mačjem stranišču, stranišče pa je treba tudi temeljito oprati z vodo in milom. Če boste ta del izpustili, bo mačka takoj zaznala neprijeten vonj in ostanke fekalij, zato samo zamenjava stelje z novo ne bo dovolj učinkovita. Prav tako je priporočljivo najmanj enkrat letno zamenjati mačje stranišče z novim, saj ga zaradi prask in s tem puščanja vonjav na plastiki sčasoma seveda sploh ni mogoče več povsem očistiti niti z vodo niti milom.

Skrb za mačko je pravzaprav nezahtevna, saj poleg rednega hranjenja, nekaj pozornosti in nege, od nas ne zahtevajo veliko. Dajejo pa nam zelo veliko. Najmanj, kar jim lahko zagotovimo v zameno, je ustrezna čistoča njihovega stranišča.

Maja Kalaš

Viri: www.pethealthnetwork.com
www.petfinder.com

 

Objavljeno v deseti številki revije Mucek