Kako nastanejo brezdlake mačke?

kako-nastanejo-brezdlake-mackeČe ste po duši velik ljubitelj mačk, vendar ne marate odpadajoče mačje dlake, obstaja morda rešitev tudi za vas. Poskusite lahko z lastništvom prav posebne, edinstvene, elegantne in na svoj način zelo privlačne brezdlake mačke. Na dotik so gole mačke zelo prijetne in nežne, kar daje še dodaten čar tej unikatni mačji posebnosti.

Čeprav so gole mačke na prvi pogled videti kot bitja z drugega planeta, pa na njih ni prav nič nezemeljskega. Izstopajoči nenavadnež v mačjem svetu, brezdlaka mačka, je nastal zaradi naravne igre genetike, kot posledica specifične genske mutacije (spremembe), ki povzroča brezdlakavost.

Mutirani gen, ki povzroča brezdlakavost, je recesiven, torej prikriti gen, ki se prenaša z mačke na njene potomce, vendar pa morata imeti oba starša recesivni gen, da dobimo samo brezdlake mladičke. Tako lahko pri večini brezdlakih pasem v istem leglu naletimo tako na popolnoma brezdlake kot na delno ali celo popolnoma odlakane mladičke.

Seveda pa se lahko zgodi, da imata tudi dve popolnoma odlakani mački v svojem leglu kakšnega posameznega mladička povsem brez dlake, v kolikor vsaj eden od obeh odlakanih staršev v sebi nosi ta posebni gen. Tako so konec koncev nastale čisto vse pasme brezdlakih mačk, ki jih danes poznamo.

Vse gole mačke torej kljub svojemu imenu niso vedno popolnoma brez dlake. Lahko so prekrite z nežnim puhom ali poraščene le po posameznih delih telesa, lahko pa imajo tudi zelo kratko dlako po vsem telesu. Najbolj cenjene med ljubitelji golih mačk pa so seveda predvsem primerki, ki so povsem brez dlake.

SfingaLastništvo brezdlake mačke pa je lahko rešitev tudi za nekatere ljudi, ki so alergični na mačke. Nekateri alergiki in astmatiki namreč  bolje prenašajo brezdlake kot odlakane mačke, zato je morda to zanje rešitev, da kljub alergiji dobijo možnost za lastništvo te čudovite ljubljenke. Dejstvo pa je, da je potrebno ujemanje ugotoviti pri vsaki mački in vsakem alergiku posebej, saj popolnoma hipoalergene mačke, ki bi odgovarjale vsem, ne obstajajo. Znanost sicer še vedno proučuje številne različne genetske manipulacije, s katerimi bi lahko dobili res stoodstotno hipoalergeno mačko, vendar je glede na razpoložljivost finančnih sredstev za takšne raziskave do končnega cilja pričakovana še kar dolga pot.

Brezdlake mačke so tudi bistveno bolj zahtevne za nego od običajnih mačk, čeprav marsikdo meni nasprotno. Čeprav nimajo dlake, ki bi jo bilo potrebno česati in negovati, pa je dejstvo, da jim manjka ta zaščitna obleka tudi razlog, da je skrb za gole mačke tako zahtevna.

To vsekakor ni mačka za vsak okus, pa tudi ne za vsakega skrbnika. Vsaka mačka je resna in dolgoletna odgovornost in prav za vsako posamezno mačko je potrebno premisliti, če bomo kos njenim zahtevam – nič drugače ni pri brezdlakih mačkah. Vloženi trud in skrb pa bodo te elegantne in izredno prijazne ljubljenke tudi hvaležno vračale.

Maja Kalaš