Kako mačko navaditi na veterinarja?

Tako, kot lahko zbolimo ljudje, lahko zbolijo tudi živali. K sreči je za hišne ljubljenčke iz tega vidika dobro poskrbljeno, saj imajo tudi oni svoje „zdravnike“ oziroma veterinarje. A žal mačka ne razume, da ji slednji želi pomagati – ogromno mačk ima do veterinarjev strah. Bodisi je temu tako zaradi kakšnih slabih izkušenj, bodisi, ker se v bolna mačka že sama po sebi počuti šibkejša in ji neznano okolje in ljudje predstavljajo še dodaten stres.

A tudi mačko je mogoče na lep način navaditi na veterinarja. Tukaj je nekaj idej, kako to storite.

mačka pri veterinarju

Transportni boks

Večina ljudi mačko na veterino prinese v transportnem boksu, saj je tako najbolj varno in praktično. Pomembno je, da kosmatinko na boks vnaprej navadite.

Najprej izberite transporter, ki je za mačko ustrezne velikosti; ne sme biti premajhen, a tudi ne prevelik. Najboljša izbira so takšni, ki so dobro zračni in imajo mrežo, preko katere lahko mački date kak priboljšek. V transporter mački dodajte tudi udobno blazino ali odejo, da se bo mačka počutila čim bolj varno in udobno.

Mačko na transporter navadite že vnaprej – preden je potreben obisk veterinarja. Vrzite ji priljubljen priboljšek ali igračo v odprt boks. Ko mačka stopi vanj, jo pohvalite, a ohranite boks odprt, da ga lahko mačka kadarkoli zapusti. Mački lahko notri postavite tudi posodo s hrano in vodo. Ko se štirinožka navadi na prostor, ga lahko poizkusite zapreti za sekundo. Ob tem mačko pohvalite in nagradite s priboljškom. Počasi podaljšujte čas z zaprtimi vrati, a konstantno opazujte mačko in takoj odprite vrata, če opazite, da postane nemirna.

Bistvo je, da mačka transporter začne dojemati kot svoj prostor, v katerem je varna. Tako bo tudi ob obisku veterinarja med čakanjem veliko bolj mirna in bo celotna izkušnja bistveno manj stresna.

Izbira veterinarja

Izberite veterinarja, ki mu zaupate in s katerim imate vi ali vaši znanci dobre izkušnje. Pomembno je, da je veterinar nežen do živali in da razume, da je prestrašena.

Če je le možno, kontaktirajte veterinarja že, ko imate zdravo mačko in ga prosite, če lahko pridete na obisk. V kolikor je to izvedljivo, nekajkrat obiščite veterinarsko kliniko brez, da bi se kdo dotikal in pregledoval mačko. Pustite ji samo, da se navadi prostora in ljudi. Ob obisku jo hvalite in nagrajujte. Eventuelno lahko veterinar nekajkrat mačko samo poboža, da se privadi njegovega dotika. Enkrat, ko se kosmatinka navadi tudi tega, lahko poizkusite z intenzivnejšimi dotiki in dejanskim pregledom.

Dotiki

Nekatere mačke že v osnovi ne marajo toliko dotikov. Tudi to lahko omilite tako, da jo nanje že vnaprej navadite. Doma jo preglejte na podobne načine, kakor veterinar; poglejte ji zobovje, tačke, potipajte trebuh… Dotike dodajajte seveda počasi in postopoma, ob početju pa kosmatinko neprestano hvalite in nagrajujte s priljubljenimi priboljški.

Obisk veterinarja je lahko za mačko zelo stresen, a če se zadeve lotite počasi in z veliko pozitivne motivacije, lahko tudi ta izkušnja postane veliko manj naporna, tako za vas, kakor tudi za vašo ljubljenko.

Veronika Sivka

Viri:

www.companionanimalpsychology.com

www.petfinder.com