Kako mački predstaviti dojenčka?

Ste v veselem pričakovanju? Čestitamo! Otroci so naše največje bogastvo, ena najlepših stvari, ki jim lahko damo pa je, da jim omogočimo odraščanje z živaljo. Otrok se ob hišnih ljubljenčkih nauči empatije, ljubezni, odgovornosti, nežnosti, skrbi za druge … Nekaj najlepšega je videti, ko se otroci razumejo z vašimi štirinožci. Seveda pa je tudi pri dojenčkih in kosmatincih potrebno biti nekoliko pozoren, predvsem na začetku. Če imate doma že mačko, je prav, da razmislite in se pripravite na to, kako ji boste predstavili novega družinskega člana.

Ob rojstvu otroka se vam bo najbrž svet vrtel okoli novorojenčka, a ne gre pozabiti, da je mačka bila doma pred otrokom.

Pomen premišljenega združevanja

Ob rojstvu otroka se vam bo najbrž svet vrtel okoli novorojenčka, a ne gre pozabiti, da je mačka bila doma pred otrokom. Če je to vaš prvi otrok, obstaja velika verjetnost, da kosmatinka ne bo sploh vedela, kaj se dogaja in ji bo dojenček čuden. Njegov vonj, zvok, videz … je drugačen od odraslih ljudi in povsem normalno je, če to vašo mačko zmede. Ta se bo lahko prvih nekaj dni skrivala po stanovanju, obstaja pa tudi možnost, da bo novorojenčka napadala. Da bi se temu izognili, je najbolje, da mačko na novega družinskega člana že vnaprej pripravite, kolikor je le možno. Tako bo sprememba manj stresna tako za kosmatinko, kakor tudi za otroka in vas.

Navajanje vnaprej

Idealno je, da vašo mačko že pred rojstvom otroka navadite na dojenčke. Če imate znance, ki imajo otroke, jih prosite, če lahko pridejo na obisk. Če te možnosti nimate, se lahko znajdete kako drugače, npr. mački predvajate zvoke jokajočih dojenčkov, da se navadi na zvok. Izjemno pomembno je tudi navajanje na vonj. Na svojo kožo nanesite losjon za dojenčka ali puder za dojenčkovo ritko. Tako bo mačka tudi kasneje povezala te vonjave z nekom, ki ga ima rada. Še ena super ideja je, da mačko božate z dojenčkovimi nogavičkami, slednje pa obujete dojenčku, ko pride iz porodnišnice. Tako bo mačka vsaj delno vohala tudi sebe in ji bo vse skupaj bolj domače.

Vključevanje mačke

Pomembno je, da se mačka ne počuti izključeno. Če ste se prej veliko ukvarjali z njo, zdaj pa kar naenkrat nič, se lahko kosmatinka počuti zapostavljeno, kar lahko vodi v malo morje neželenega vedenja. Prav tako je lahko kar problem, če je mačka recimo vajena, da je lahko prosto kjer koli po hiši, potem pa kar naenkrat nima več vstopa v prostore, kjer je sedaj otrok.

Nadzor

Otroka in živali nikoli ne puščajte samih skupaj. V samo nekaj trenutkih lahko pride do česa, kar kasneje ni moč popraviti. Otrok in mačka naj bosta skupaj vedno samo pod nadzorom odrasle osebe, ki dobro pozna tako dojenčka, kakor tudi mačko in bo ob kakršnih koli zapletih ustrezno reagiral/a.

Spoštovanje meja

Izrednega pomena je, da spoštujete meje tako mačke kakor tudi otroka. Dobro preučite telesno govorico mačke, saj boste tako lažje prepoznali, kdaj ji je neprijetno. V trenutku, ko vidite, da mačka občuti nelagodje, ju z otrokom ločite. In seveda obratno – če vidite, da je otroku neprijetno okoli mačke, ju zopet ločite. Otroka naučite nežnega ravnanja z mačko. Vsako cukanje, ščipanje, vlečenje za rep, grizenje … je nesprejemljivo in od prvega dne je potrebno otroka učiti, da je mačka živo bitje in ne igrača. Otrok bo potreboval nekaj časa, da dobi občutek, a je vsekakor nujno, da pri tem vztrajate in se ne zanašate na to, da bo mačka potrpela in se navadila. Vsaka žival se lahko grobega ravnanja naveliča in se začne braniti, kar lahko privede do resnih poškodb in travm za otroka.

Otroci in mačke lahko postanejo nerazdružljivi in živali lahko igrajo zelo lepo vlogo v otroštvu posameznika, poskrbite le, da bo vse skupaj pozitivna izkušnja za vse družinske člane.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.thesprucepets.com
https://www.bluecross.org.uk/
https://pets.webmd.com
https://www.hillspet.com/