Kako mački olajšamo selitev?

Specifična lastnost mačk, po kateri se močno razlikujejo do psov, je, da se mačke navežejo ne le na človeka pač pa predvsem na svoje domovanje in na bivalni prostor.

Iz tega razloga mačke večinoma niso ljubiteljice sprememb, zato lahko selitev zanje pravzaprav predstavlja resen in še posebno pereč problem, predvsem pa izredno stresno življenjsko spremembo.

Vendar pa v življenju številnih mačk na neki določeni točki prej ali slej pride tudi do potrebe, da zamenjajo lokacijo bivanja, torej da se iz takšnega ali drugačnega razloga preselijo.
Pri vsakem takšnem prehodu pa lahko mački pomagate, da ga sprejme in prenese brez večjega stresa, če ustrezno zmanjšate tveganje za strah, nelagodje, skrivanje in možnosti za podvig pobega mačke.

Selitev mačke v novo stanovanje ali hišo torej zahteva ustrezno in premišljeno izvedbo treh temeljnih faz:
–       pripravo na selitev,
–       fizično spremembo lokacije, torej selitev
–       in naselitev v novem domu.

Vse tri faze so zelo pomembne, še največji pomen pa ima zadnja faza, kjer je potrebno mački zagotoviti čim več predmetov iz starega okolja, ki jih lahko smiselno poveže z vašim gospodinjstvom in s svojim stalnim domovanjem. V tem smislu je potrebno obdržati večino ali kar vso obstoječo mačjo opemo: ležišče, mačje stranišče, praskalnike, plezala in igrače, ki jih je mačka že navajena in jih je sprejela za svoje.

Priprava na selitev

Nekaj tednov pred pakiranjem oziroma pred nameravano selitvijo počasi navajajte svojo mačko na transportni boks oziroma kletko za prenašanje (če slednjega ni vajena že od prej). Transporter opremite z udobno posteljo in ga pustite odprtega ter poskušajte doseči, da se mačka sama sprehaja ven in noter. Občasno namestite vanj še nekaj slastnih priboljškov in jo s tem dodatno stimulirajte za prostovoljno zadrževanje znotraj kletke.

Če mačka transporterju ni naklonjena, ji poskusite tudi dnevni obrok postreči tik ob njem – mačko torej hranite zraven transporterja ali celo znotraj, če nikakor noče zlesti vanj. Sčasoma odmikajte hrano vse bolj proti notranjosti, tako, da bo mačka morala sama vanj na svoj slastni obrok. Tako vztrajajte nekaj dni in nato spet pomikajte posodo s hrano vse bolj proti izhodu.

Sčasoma bi morala mačka sama, večkrat dnevno vstopati in izstopati iz transportnega boksa in ga sprejeti kot njen mali ‘brlog’.

Če opazite, da je med pakiranjem in pripravami na selitev mačka nemirna, jo zaprite v prostor, kjer se dobro počuti in kjer je kar najbolj umaknjena od motečega dogajanja.

V primeru, da pa pri mački ocenjujete visoko stopnjo živčnega vedenja, se posvetujte z veterinarjem o morebitni uporabi zdravil proti anksioznosti.

Potrudite se, da ne glede na vaše selitvene aktivnosti čim bolj obdržite redno dnevno rutino mačke. Držite se urnika za hranjenje, igro in pozornosti, da mačka ne bi občutila, da sprememba lokacije vpliva tudi na vaš odnos do nje.

Prevoz

Pred fizično selitvijo, torej pred vožnjo nahranite mačko z zelo majhnim obrokom, da preprečite slabost in želodčne težave. Če je pot kratka, hranjenje raje izpustite in počakajte, da obrok mački ponudite na vaši novi lokaciji (tako bo tudi novi dom povezala s pozitivno izkušnjo hranjenja). Med selitvijo, torej med prevozom, nikar ne odpirajte transportnega boksa z namenom, da bi pomirili mačko, saj bo učinek ravno nasproten. Možnost, da razdražena mačka pobegne pa je zelo velika.

V novi hiši ali stanovanju

Takoj postavite transportni zaboj z mačko v prostor, ki je najbolj tih in odmaknjen od selitvenega vrveža. Še bolje je, če mačko v novi dom prinesete šele, ko so vsa selitvena dela že končana in se tedaj lahko posvetite samo njej.

Pred prvim izpustom mačke v nov prostor najprej skrbno zaščitite vse električne kable, priključke in druge morebitne ovire, v katere bi se mačka lahko zapletla, jih prevrnila ali se jih ustrašila. Prepričajte se tudi, da so vsa okna dobro zaprta in nekaj časa pazljivo vstopajte in izstopajte iz stanovanja, če bi mačka želela pobegniti.

Pred odpiranjem transportnega zaboja poskrbite, da v prostor namestite hrano, vodo, ležišče in mačje stranišče. Če je mogoče, postavite praskalnike in plezala tam, kjer bodo postavljeni tudi v bodoče. Nastavite pa lahko tudi nekaj slastnih priboljškov po vsem prostoru in s tem spodbudite mačko, da ga bo z večjim zanimanjem in bolj sproščeno raziskala.

V prvih dneh naj bo le en prostor tista ”prva baza”, kjer naj se mačka postopoma navaja na svoje novo okolje. Dovolite, da se v miru spozna z novimi vonji, zvoki in zanimivostmi svojega novega doma, brez občutka preobremenjenosti.

Preživite nekaj časa v prostoru skupaj z mačko, ne da bi se ji posvečali (na primer berite, likajte ali glejte televizijo, kot ste to počeli v starem domu) in ji šele ko pokaže zanimanje in začne sama raziskovati nov prostor ponudite nekaj svoje pozornosti. Če je mačka plašna in ne želi raziskovati novega prostora, jo lahko k temu spodbudite s hrano. Odprite najbolj slastno konzervo mačje hrane in zajemite košček z žlico. Z žlico nato ‘vodite’ mačko po prostoru, pri čemer ji vsakih nekaj korakov pustite, da poje grižljaj. Vodenje mačke po enem samem prostoru od hrane in vode, do postelje in mačjega stranišča bo tudi za vas veliko enostavnejše opravilo, šele kasneje, ko se bo razburjenje selitve nekoliko umirilo, pa boste postopoma lahko svojo mačko sproščeno vodili še skozi ostale prostore, po en prostor naenkrat in tako mačko lepo počasi spoznavali, prostor za prostorom, z novim bivališčem.

Ohranjajte dnevno rutino kakršne je bila mačka vajena prej – obroki naj bodo ob isti uri, ne glede na to kako zaposleni ste, ji vsak dan namenite čas za igro in crkljanje, naj se z njo ukvarja vsa družina prav tako, kot se je prej. Za mačko je že sama sprememba okolja dovolj stresna, zato so ohranjanje rutine in nespremenjeni odnosi ključnega pomena za njeno dobro počutje v novem domu.

Morda se vam zdi vse skupaj zelo zapleteno, vendar pa vam lahko prav pravilen pristop, toleranca, poznavanje ter razumevanje mačjega sveta bistveno olajšajo menjavo bivališča in prihranijo marsikatero nepričakovano vedenjsko težavo, povezano s selitvijo mačke na novo lokacijo. Pomagajte mački, da vzljubi novi dom prav tako, kot je vzljubila prejšnjega! Naj razume, da je tudi nov dom prav tako poln topline, ljudi, ki jo imajo radi in zanimivih prostorčkov za igro in raziskovanje.

 

Maja Kalaš 

Viri: pets.webmd.com/cats/guide/moving-new-home-cat

 

mucek-narocnina-1