Kako mačke prenašajo vročino?

Temperature se že dvigujejo in poletje počasi že trka na naša vrata. Letos nam je že pomlad postregla s precej visokimi temperaturami in sončnimi dnevi, zato je prav, da že zdaj malce razmislimo, kako se ob vročih dnevih počutijo naše kosmatinke. Ljudje si sicer lahko pomagamo na različne načine, vendar pa nas danes zanima, kako prenašajo (poletno) vročino naše mačke in kako jim lahko pomagamo.

Kot ljudje tudi mačke podobno doživljajo vročino, zato tudi velikokrat opazimo, da se pred soncem poleti (ter pozno pomladi in zgodaj jeseni) skrivajo mačke v hladni senci, kjer se skušajo ohladiti. Prav tako so mačke poleti najmanj aktivne in večino časa spijo, aktivne so le zvečer ali zgodaj zjutraj, ko še vročina ni tako intenzivna. Vendar kljub temu lahko tudi mačke doživijo dehidracijo ali celo vročinski udar zaradi prehude vročine.

Kako prepoznati dehidracijo?

Znaki dehidracije je oteženo dihaje, pojavijo se slabost, sopenje, suha sluznica, pomanjkanje apetita, depresija in oteženo gibanje. Ob dehidraciji je potrebno hitro in učinkovito ukrepati, da lsituacija ne vodi do vročinskega udara, ki lahko povzroči tudi odpoved notranjih organov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Kropf

Viri:
https://www.catsbest.eu
https://www.hillspet.com/