Kako mačke pijejo

Ste kdaj opazovali vašo mačko pri pitju in se pri tem spraševali, na kakšen način dejansko zajema vodo? Ste si predstavljali, da pri pitju zvije svoj jezik v obliko zajemalke in nato spije ujeto vodo? Resnica se malce razlikuje od teh predstav, je pa zato še toliko bolj zanimiva.

Raziskovalci so preiskovali mehanizem pitja vode pri domačih in velikih mačkah. Ugotovili so, da mačke ne glede na velikost pri pitju izkoriščajo ravnotežje med dvema fizikalnima silama, in sicer med gravitacijo in inercijo – nagnjenost tekočine k temu, da se še naprej premika v isti smeri, če vmes ne poseže druga sila.

Znanstveniki so že v preteklosti ugotovili, da mačke med pitjem jezik iztegnejo naravnost proti posodi tako, da je konica zavihana nazaj v obliki črke J. Ugotovili so tudi, da se na ta način voda najprej dotakne vrhnjega dela jezika. Niso pa vedeli, da je to edini del jezika, ki se v procesu pitja vode sploh dotakne.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: