Kako izbrati pravo krtačo za svojo mačko?

Mačja dlaka je pri večini mačk tista, ki nas najbolj privabi k ljubkovanju. Seveda pa je potrebno za dlako mačjega prijatelja primerno poskrbeti. Krtača za mačko je eden najpomembnejših delov opreme za nego mačjega kožuha. Ali veste, kako izbrati pravo?

 

Kdaj mačka menja dlako?

Največ sprememb se dogaja spomladi in jeseni. Takoj, ko se začnejo kazati znaki spomladi, dlaka začne odpadati in mačka izgubi svoj zimski kožuh. Slednjega zamenja lahek poletni kožuh, ki omogoča mački zaščito pred UV sevanjem in pregrevanjem. Jeseni se ponovno začne tvorba zimskega kožuha, ki je debelejši in omogoča mački zadrževanje toplote, hkrati pa jo ščiti pred vlago ter mrazom. Seveda je gostota in dolžina dlake odvisna od pasme mačke.

Pri notranjih mačkah menjava dlake ni tako izrazita. Ker temperatura v notranjih prostorih ostaja skozi vse leto enaka, se mački ni potrebno prilagajati na temperaturne spremembe. Tudi dnevi so za mačke ves čas približno enako dolgi zaradi notranje razsvetljave. Mačke se včasih na tako umetno okolje odzivajo tako, da ves čas izgubljajo dlako, kar je pa bolj izrazito spomladi.

 

Katera krtača za mačko je najboljša izbira?

Pomembno je, da si priskrbite primerne pripomočke za nego dlake. Na tržišču je veliko različnih pripomočkov, vendar moremo izbrati pravega glede na tip dlake naše mačke in kaj želimo z nego doseči. Katera krtača za mačko je torej najboljša za vašo kosmatinko? 

 

Krtača za kratkodlako mačko

S krtačenjem kratkodlake mačke odstranimo poddlako in odmrlo dlako. Te je pomembno odstraniti zaradi boljšega izgleda dlake, zdravja in tudi preprečevanja vozlanja dlake. Taka krtača ima drobne ostre zobce in je primerna za mačke s krajšo dlako. S česanjem boste zmanjšali izpadanje dlak. Prav takšna je na voljo tudi v naši spletni trgovini.

Naročite svojo tukaj >

 

Odstranjevanje poddlake in odmrle dlake pri gostih in dolgih dlakah

Za redčenje goste dlake, odstranjevanje poddlake in odmrle dlake so odlične grabljice. Rezila so močna in trdna ter dovolj narazen, da lahko z njimi negujemo kratkodlake mačke z gosto dlako, srednje in dolgodlake mačke. Rezila so zaobljena, tako da mačke ne morete poškodovati. Dobite jo lahko tukaj.

 

Pripomoček za rezanje vozlov

Če se vam kdaj zgodi, da vam kakšen vozel uide in postane nerešljiv, ga lahko odrežete s temu primernim pripomočkom, ki ga dobite v trgovini za hišne ljubljenčke ali pa se ga lotite s škarjami, če je ljubljenček dovolj miren.

 

Rokavice

Če vaša mačka ne mara česanja ali je občutljiva, se poslužite gumijaste rokavice z manjšimi izboklinami za česanje. Tako bo vaša mačka razčesana in še zmasirana.

 

Kovinski glavnik

Najbolje se odnese pri srednje dolgi in dolgi dlaki, saj lahko lepo razčešete dlako po celotni dolžini, odstranite vozle in morebitne smeti v dlaki ali prhljaj. Uporablja se lahko tudi za stiliranje in striženje dlake. Nekateri kovinski glavniki imajo na eni strani zobe bolj narazen, na drugi strani pa bolj skupaj, slednje se uporablja za senzitivne predele (glava, tačke). 

Zagotovite si svojega tukaj >

 

Hitra nega dlake

Za hitro nego dlake je poleg kovinskega glavnika primerna tudi krtača s kovinskimi zobci  ali dvoredna krtača. Vsi se relativno hitro očistijo, primerne pa so za mačke z srednje dolgo in dolgo dlako. Uporabljamo jih za hitro dnevno nego, da vzdržujemo dlako in odstranimo umazanijo.

 

Hitra nega kratkodlake mačke

Sicer je pri kratkodlakih mačkah dovolj odstranjevanje s krtačo z drobnimi ostrimi zobci, vendar pa imajo naše ljubljenke rade crkljanje. Privoščimo jim lahko silikonski glavnik in jih tako ljubkujemo brez, da bi jim poškodovali kožo pod kratko dlako. Uporabite lahko tudi krtačo z naravnimi ščetinami, po navadi so prašičje.

 

P.L.

 

VIRI:
www.insider.com
www.thesprucepets.com