Kako izbrati pravi higienski posip za mačje stranišče?

Tudi na videz tako preprosta stvar kot je posip za mačje stranišče, je lahko za novopečenega mačjega lastnika kar velik zalogaj. Ko stopimo na mačji oddelek trgovine za živali, nas lahko ogromna izbira različnih posipov kar malo preseneti in zmede. Toliko različnih velikosti in barv, različnih vonjev, tekstur in materialov … Vse to pa služi enemu samemu preprostemu namenu.

Vsak mačji lastnik prisega na drugo vrsto posipa. Niti zdaleč niso vse variante za vsakogar, mi pa smo kot amaterji v svetu mačjih peskov postavljeni pred včasih kar precej težko nalogo – najti pravi pesek za stranišče našega mucka. (((ZANAROCNIKE))) Tudi nekoliko manj izkušenemu očesu bo takoj jasno, da so na voljo tri vrste higienskih posipov – pesek, biorazgradljiv posip in pa kristalčki silice.

Silica je posip v obliki razmeroma velikih, prosojnih belih in raznobarvnih kristalčkov. Deluje popolnoma drugače kot navaden mačji pesek, saj se ob prisotnosti vlage, se pravi mačjega urina, ne strdi v kepice. Posip vpije vso vlago, ki nato izhlapi, neprijetne vonjave in bakterije pa ostanejo ujete v kristalčke. Posip iz silice lahko vpije vlago do 90 odstotkov svoje teže in tako omogoča dolgotrajno rabo brez dodajanja ali menjavanja posipa. Taka vrsta posipa je zelo ekonomična, saj ena vreča zdrži tudi po več mesecev uporabe. Odlično zadrži neprijetne vonjave, se ne praši in se zaradi velikosti kristalčkov ne oprijema dlak na tačkah naše muce. Ko se po nekaj tednih silica v mačjem stranišču popolnoma zasiči in izgubi sposobnost zadrževanja vonjav, jo v celoti zamenjamo. Silica je ob normalni rabi popolnoma varna za nas in našo mačko, vendar pa se odsvetuje, da mačka ali katera druga žival te kristalčke zaužije. Slaba stran tega posipa pa je tudi, da nekatere mačke na njem ne bodo hotele opravljati potrebe, če so bile poprej navajene na navaden pesek ali zemljo, saj je silica na videz in otip popolnoma drugačna.

Drug, najbolj razširjen tip mačjega posipa je pesek iz naravnih mineralov, ki se ob stiku z vlago strdi v grudice, katere nato s presejalno lopatko poberemo in vržemo med odpadke. Za razliko od silice se pesek nekoliko praši in oprijema mačjih dlak, še posebej, če je muca dolgodlaka, tako pa lahko med blazinicami tačk male granule peska prenese tudi ven iz mačjega stranišča in po stanovanju, kar seveda pri nobenem redoljubnem mačjem lastniku ni zaželeno. Nekoliko slabše tudi zadržuje vonj, zato je priporočljivo uporabljati zaprto mačje stranišče, ali pa odprto postaviti v manj obiskan prostor v hiši. Pesek je dostopen v dveh velikostih, bolj fino zrnati in grobo zrnati. Ta se sicer manj raznaša izven območja stranišča, slaba stran grobo mletega mačjega posipa pa je, da se ne grudi tako učinkovito in je zato nekoliko manj efektiven kot manjši, bolj fino mlet pesek. Sam posip je načeloma brez vonja, obstaja pa tudi ogromno odišavljenih različic, na primer z vonjem sivke, citrusov ali otroškega pudra, ki pa so seveda bolj namenjene nam, kupcem, in za muco ne igrajo prav nobene vloge. Mineralni pesek je za mačke, nasprotno od kristalčkov silice, tudi zelo naravna podlaga za opravljanje potrebe.

Najmanj razširjen pa je biorazgradljiv posip, ki je sestavljen iz naravnih materialov rastlinskega izvora. Ta vrsta posipa se sicer nekoliko slabše grudi, vendar pa se manj praši in je stoodstotno varen in ekološko sprejemljiv. Zaradi sestave ga lahko v majhnih količinah odvržemo kar med biološke odpadke ali pa ga odplaknemo v našem stranišču. Kot podlaga za opravljanje potrebe je za muce tudi na otip prijetna in naravna.

Vsaka vrsta posipa za mačje stranišče ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. Na nas ter na zahtevah naše mačke pa je, da se odločimo, katera vrsta, tekstura in vonj nam najbolj ustreza. Od začetka bo morda potrebno nekaj poskusov in obiskov trgovine za živali, da bomo odkrili primerno podlago za stranišče naše muce, vendar pa bo ob primernem higienskem posipu naše življenje z mačko še toliko lažje in bolj prijetno.

Andreja Fegeš

Objavljeno v trinajsti številki revije Mucek