Kako damo mački tableto (in obdržimo vse prste)

Mačke lahko skrbniku zamerijo, ko jim poskusi dati tableto

Dati mački tableto je običajno zelo težko, nekatere mačke pa ob poskusih skrbnika, da bi pogoltnile tabletko postanejo tako zelo razburjene, da se svojega lastnika začnejo v celoti izogibati.

Svojo mačko lahko naučite sprejemanja zdravil, zavedati pa se morate, da je učenje proces, da rezultati ne pridejo čez noč in zahtevajo strpnost, vajo in učenje po korakih.

Noben lastnik si ne želi pokvariti odnosa s svojo mačko, prav tako pa si seveda tudi ne želi zapraviti njenega zaupanja. Iz tega razloga so številni znanstveniki poskušali iznajti alternativne načine kako mačkam doma enostavneje aplicirati zdravilo, kadar je to potrebno. Preizkušali so številne možnosti, med katerimi je bil tudi poskus transdermalne aplikacije zdravila (to pomeni, da so zdravilno učinkovino nanesli na kožo na ušesih mačk), vendar so raziskave pokazale, da se dejansko absorbira le 10 % dane zdravilne učinkovine, kar pa je žal nezadosten rezultat.

Bolj učinkovita so zdravila v obliki praška ali tekočine, ki jih mački apliciramo neposredno v usta in jih ne more tako zlahka izpljuniti ali pa jih vmešamo v samo hrano. Žal pa takšna aplikacija zdravila ni mogoča za vse vrste zdravil, zato je občasno mački vseeno treba dati zdravilo tudi v obliki tablete.

Preusmerimo pozornost mačke

Seveda pa je metoda aplikacije tablete doma zelo podobna, le da je pri tem ključno preusmeriti pozornost mačke. Če veste, da bo vaša mačka potrebovala zdravilo in vam je veterinar predpisal tablete, lahko poskusite naslednje: že nekaj dni pred začetkom terapije svoji mački ponudite malo tune v olju. Ko bo mačka že nekaj dni zapored z veseljem pojedla tuno, pa le primešajte zraven še tabletko in upajte, da mačka ne bo takoj pozorna in bo tabletko zaužila skupaj s koščkom slastne tune. Morda lahko za začetek v tunin obrok primešate le četrtinko zdravila (kadar so tabletke zelo velike), če vam bo to brez težav uspelo, lahko naslednji dan povečate odmerek na polovico tabletke in nadaljujte do predpisane doze.

Seveda pa lahko svojo mačko tudi naučite sprejemanja zdravil, zavedati pa se morate, da je učenje proces, da rezultati ne pridejo čez noč in zahtevajo strpnost, vajo in učenje po korakih:

  1. Učni proces vedno začnite na mestu, kjer se vaša mačka dobro počuti in tam, kjer je tudi sicer pripravljena sprejeti hrano. Ko se vam mačka približa, ji ponudite košček slastnega piščanca ali ribe.
  2. Naslednji korak obsega vajo, da med hranjenjem nežno položite roko na njeno čeljust in tako pridržite nekaj časa. Poskušajte mačko sprostiti predno vam pobegne. Tik preden umaknete roko recite “Da” in ji hitro dajte še zasluženi priboljšek.
  3. Ta drugi korak ponavljajte vsaj nekaj tednov, postopoma podaljšujte čas, ko vam mačka dovoli držati čeljust. Napredek je odvisen predvsem od vaše strpnosti in počasnih korakov. Čas od začetka lahko podaljšujete le za sekundo ali dve, kasneje, ko ste popolnoma prepričani, da je vaša mačka sproščena in zadovoljna z dotikom, pa lahko čas podaljšate za tri sekunde, potem za štiri, pet ali več.
  4. Ko ste dosegli fazo, da vam mačka dovoli držati čeljust osem do deset sekund, nadgradite vajo tako, da držite en prst znotraj njenih čeljusti, kar boste kasneje potrebovali pri dajanju zdravila. Spet začnite z vajo zelo počasi, sprva le za trenutek, kasneje pa podaljšujte čas. Tik preden odstranite prst poveljujte “da” , nato pa hitro dajte mački zasluženi priboljšek. Ko boste brez težav obdržali prst znotraj mačjih čeljusti tri sekunde, lahko nadaljujete na naslednji korak. Priporočljivo je, da svojo mačko že od malega naučite mirnega sprejemanja zdravil, čeprav se vam to tedaj sploh ne zdi potrebno.
  5. Zdaj lahko naučite svojo mačko, da vam dovoli odpreti usta. Odprite mački usta samo malo, za trenutek, recite ”da” in ji takoj dajte priboljšek. Korak ponavljajte toliko časa, da se vam mačka sploh ne upira in vam sproščeno dovoli odpreti usta.
  6. Sledi vaja, s katero boste naučili mačko odpreti usta dovolj široko, da lahko vanje položite priboljšek, rečete “da” in ji ponudite še en priboljšek. Vajo ponavljajte in dodobra utrdite.
  7. Nazadnje, odprite usta vaše mačke in vanje položite tableto, recite “da” in ji takoj ponudite še njeno najljubšo poslastico.

Muce je treba učiti mirnega sprejemanja zdravil že od malega

Priporočljivo je, da svojo mačko že od malega naučite mirnega sprejemanja zdravil, čeprav se vam to tedaj sploh ne zdi potrebno. Če bo vaša mačka vajena vaših dotikov, če vam bo dovolila odpiranje ust, če bo z veseljem sodelovala pri nagrajevanju želenega vedenja s priboljški, vam bo prihranjena marsikatera težava skozi celotno življenjsko obdobje, predvsem pa v pozni starosti, ko boste svoji mački brez dodatnega stresa lahko pomagali lajšati morebitne zdravstvene težave.

Maja Kalaš

Vir:
https://www.aspca.org