Kaj vse morate mački zagotoviti v vročih poletnih dneh

kako-poleti-skrbimo-za-mackoNekateri ljudje zelo težko prenašajo visoke temperature, nekatere mačke pa še toliko težje zaradi gostega kožuščka. Kaj lahko storite, da ji vsaj malo olajšate te peklensko vroče dni? (((ZANAROCNIKE)))

Najprej ji zagotovite zadostno količino vode, ki naj bo vedno sveža in mrzla, zato jo menjajte večkrat na dan. Če ima mačka prost izhod, v okolico hiše postavite več večjih posod z vodo, saj s tem zagotovite, da do vode pridejo tudi druge živali, kot so na primer ptice in ježki.

Mački uredite več senčnih mest, kjer bo lahko prespala vroče popoldneve, medtem pa je ne motite. Zraven ležišča postavite tudi posodo s svežo vodo. Vročina pripomore tudi k zmanjšanemu teku vaše mačke, zato ni nič nenavadnega, če spusti kakšen obrok hrane, ki ga bo z veseljem pojedla zvečer, ko bodo temperature nekoliko padle.

Večina mačk ne mara vode, zato je z njo ne škropite, saj takšen način hlajenja lahko povzroči toplotni šok.

Proti vročini se lahko borite tudi z rednim izčesavanjem dlake, še posebej pri mačkah z zelo gostim kožuščkom. S tem odstranite odmrlo in odvečno dlako ter zagotovite, da se bo vaša mačka nekoliko lažje prebila čez vroče poletje.

Mačke imajo nekoliko nenavaden način hlajenja, ki je podoben pasjemu. Kadar pospešeno diha in jeziček moli ven, pomeni, da ji je prevroče in se na tak način hladi.

Opozorila!

Poleti žival nikoli ne puščajte same v avtomobilu, niti za deset minut, ker je to lahko zanjo usodno.

Avtomobil se segreje zelo hitro, odprta okna pa pri tem prav nič ne pomagajo. Če žival vidite zaprto v avtomobilu v poletnem času, lahko pokličete na policijo ali veterinarski inšpektorat. Če menite, da je žival resnično ogrožena in ne bo dočakala potrebne pomoči, se posvetujte s policijo.

V času hude vročine žival vozite na sprehod samo zjutraj in proti večeru, če je nuja, pa ob popoldnevih; takrat naj bo sprehod kratek, toliko da žival opravi svojo potrebo. Temperatura asfalta lahko v poletnih dneh doseže visoke vrednosti, kar lahko privede do hudih opeklin na blazinicah živali.

Sandra Kuhar

Objavljeno v deseti številki revije Mucek