Mačka se boji obiskov

strah-pred-obiskovalciMačka lahko razvije strah pred neznanimi ljudmi iz različnih razlogov. Vse mačke imajo v osnovi podobne značajske lastnosti in vedenjske značilnosti, kljub temu pa so individualne osebnosti, zato so nekatere v odnosu do človeka nekoliko bolj odprte kot druge.

 

Zakaj se mačka boji obiskov?

Tudi mačka, ki je zelo mirna in ljubezniva s svojo družino, seveda lahko pokaže izrazito plašnost do neznancev oziroma do obiskovalcev. Najpogostejši razlog za strah pred tujci pri mački izvira iz pomanjkanja izkušenj v rani mladosti. Če mačka ni imela veliko socialnih stikov z različnimi ljudmi že v svoji rosni mladosti, je njen kasnejši strah pred neznanci seveda lahko povsem razumljiva posledica.

Začnimo zgodaj

Da bi bila mačka dobro socializirana ter bi se počutila varno in sproščeno v družbi različnih ljudi, potrebuje pozitivne izkušnje že v svoji rani mladosti, v starosti od dveh do sedmih mesecev. Kar največ različnih priložnosti za srečevanje in druženje z različnimi ljudmi v tem starostnem obdobju mački zagotavlja navezovanje sproščenih stikov z ljudmi znotraj svojega varnega domačega okolja, kasneje pa tudi širše v njenem okolju. Kadar imajo zelo mlade mačke zagotovljenih dovolj priložnosti za dobro zgodnjo socializacijo s človekom, po navadi ostanejo vesele in sproščene v človeški družbi vse življenje.

Tudi dobro socializirane mačke pa lahko razvijejo posebne vrste strahu do določenih oseb, kot so na primer majhni otroci ali moški, bodisi zaradi njihovega nenavadnega vedenja (glasnih otroških krikov, nekontroliranih naglih gibov ali pa zaradi globokega glasu, ki ga mačka ni vajena). Prav tako so lahko tudi slabe izkušnje z določeno osebo razlog, da mačka kasneje razvije strah pred obiskovalci.

Preventiva je vselej najboljše zdravilo. Če ste lastnik mlade muce, je vaša osnovna naloga zgodnja in obsežna socializacija mačke z različnimi ljudmi. Predstavite svojemu mladičku čim več ljudi različnih starosti, spolov in etničnih pripadnosti, poskrbite za interakcijo tudi z neobičajnimi osebami (z invalidi, z ljudmi s klobuki, z ljudmi, ki nosijo očala ali brado). Več raznolikosti za vašo mlado mačko in več pozitivnih izkušenj je toliko boljša popotnica za dobro interakcijo s človekom v odrasli dobi.

Strah pred obiskovalci pri odrasli mački

Če imate odraslo mačko, pri kateri je strah pred obiskovalci že prisoten, pa poskusite naslednje:

  • spodbudite mačko, da se počasi približa obiskovalcem, da bi se sprostila v družbi gostov pa ji pomagajte z nagradami in priboljški;
  • prosite goste, naj ne rinejo v mačko in počakajo, da se jim vaša mačka sama približa;
  • prosite goste naj sedejo ali počepnejo, saj bodo tako v mačjih očeh videti nižji in manj zastrašujoči;
  • prosite goste naj molčijo in se izogibajo stiku z očmi z vašo mačko, saj bodo s takšnim vedenjem za mačko videti manj zastrašujoči;
  • vi ali nekdo od članov družine, ki mu mačka zaupa, naj se med obiskom igra z mačko v neposredni bližini obiskovalcev, vendar še vedno na takšni razdalji, na kateri se mačka počuti dovolj sproščeno in udobno;
  • če mačka sploh ne pride ven iz skrivališča, jo lahko poskušate zvabiti tako, da šumite z vrečko njene najljubše hrane ali z odpiranjem pločevinke;
  • če je mačka dovolj mirna, da bo jedla ali se igrala na varni razdalji od obiskovalcev, jo lahko poskusite zvabiti v družbo obiskovalcev tudi s hrano ali priboljški;
  • če se mačka obiskovalcem približa na nekaj metrov, lahko vašega gosta povabite, da z nežno kretnjo ali igračko privabi pozornost mačke;
  • mačke imajo kratek razpon pozornosti, zato se bo morda umaknila, odšla ali se ponovno skrila že po nekaj minutah, kar je povsem normalno. Ne silite v mačko in ne posegajte v njen pogum. Ponovno lahko z družabnostjo poskusite kasneje.

Pomagate si lahko tudi z razpršili, ki oponašajo mačji vonj, namenjeni pa so temu, da pred prihodom obiskovalcev popršite vhod v hišo ali stanovanje. Vonj potem obiski prinesejo s seboj, mačka pa jih zazna nekako bolj domače, kar zmanjšuje njeno napetost in jo pomirja.

Poskrbite pa lahko tudi za številna dodatna mačja plezala, mačja drevesa ali višje ležeče površine in police v prostoru kjer sprejemate obiske in s katerih bo vaša mačka lahko z višine in hkrati z varne razdalje bolj udobno, sproščeno in prikrito spremljala dogajanje in vse vaše obiskovalce.

Nikoli ne silite svoje mačke proti njeni volji v bližino nekoga, ki ga ne pozna. S prisilo namreč samo še povečujete strah pri mački in hkrati izpostavljate neposredni nevarnosti tudi svojega gosta, ki bi ga mačka v samoobrambi lahko pošteno opraskala.

 

Maja Kalaš