Kaj storiti, če mačko ugrizne kača?

Ker tako ljudje kot muce in tudi marsikatera druga bitja ljubimo sonce, nas v toplejših mesecih kar vleče iz stanovanj na prosto, kjer lahko ujamemo kak sončni žarek in se pogrejemo. Muce, sploh zunanje, lepo vreme rade izkoristijo za raziskovanje okolice in pohajkovanje po kakšnem bližnjem travniku.

Kaj storiti, če mačko ugrizne kača?

Tam pa se lahko srečajo tudi z drugimi živalmi, ki so jih prav tako na plano privabili topli sončni žarki – od tistih bolj priljubljenih, ki jih bodo vse mišelovke zelo vesele, do precej manj zaželenih, kot so kače. Ob takšnih dokaj redkih, a nepredvidljivih in precej nevarnih srečanjih, lahko pride celo do tega, da nepripravljena mačica stakne kačji ugriz. In ponovno smo na potezi mi, skrbniki. Veste, kako bi se spopadli s takšno zagato?

Ena od najljubših aktivnosti muc, ki veliko svojega prostega časa prebijejo v naravi, je prav gotovo lov. Lovski instinkt jih žene v to, da ujamejo vse, kar se premika in gomazi, na žalost pa jim gre ločevanje med neškodljivim in nevarnim plenom bolj slabo od tačk. Lahko se pripeti, da mačka na svojem lovskem pohodu sreča tudi kačo. V Sloveniji sicer ni tako velikih kač, da bi mačka postala njen plen, pa tudi strupenih kač sicer ni veliko, a srečanje s tako vrsto ni popolnoma nemogoče.

Kje se skrivajo kače?

Svetovno gledano so mačke najpogosteje tarča ugrizov strupenih kač v Avstraliji, kjer jim pretijo rjava kača, tigrasta kača, gad, bronasti glavež ter podganarica, ter v Ameriki, kjer se lahko srečajo s klopotačo, vodno mokasinko ali koralnico. Kače se pogosto nahajajo ob vodnih virih, kjer se skrivajo pod kamenjem, vejevjem ter med grmičevjem in v visoki travi, iz svojih skrivališč pa se pridejo na sonce pogret.

Strupene kače imajo v primerjavi z nestrupenimi bolj ozke, elipsaste zenice (podobno kot mačke) in zašiljeno obliko glave. Kljub vsemu pa imajo tudi nestrupene kače zobe in mačko lahko ugriznejo ter s tem povzročijo bolečino in infekcijo.

Kam mačke kača najpogosteje ugrizne?

Kače mačke najpogosteje ugriznejo v nogo, trebuh, obraz ali vrat, simptomi, ki so seveda odvisni tako od vrste in velikosti kače kot stanja mačke (starost, gostota dlake, debelina podkožne maščobe itd.) in drugih faktorjev (število ugrizov, mesto ugriza itd.), pa vključujejo bolečino, otekanje, pordelost, tresenje, slabotnost, slinjenje, bruhanje, razširjene zenice in kri v izločkih. Veliko hujše posledice imajo kačji strupi – te delimo na nevrotoksične, hemotoksične, citotoksične in miotoksične, vsak od njih pa ima drugačen učinek.

Če smo ugotovili, da je imela muca bližnje srečanje s kačo, je nujna prva pomoč. Takoj se najavimo pri veterinarju. Če poznamo vrsto kače, bo ta informacija zelo dobrodošla – po potrebi bo veterinar vnaprej pripravil antistrup. Naša naloga je, da na poti do veterinarja mačko ohranjamo čimbolj mirno, po potrebi odstranimo ovratnico, mesto ugriza ohranimo v nižji poziciji od srca, po možnosti mesto ugriza imobiliziramo in namestimo tesno prevezo.

Nujna je prva pomoč in obisk veterinarja

Ne smemo pa mački pustiti, da bi hodila, poskušati izsesavati strupa, izrezovati ali izplakovati mesta ugriza ali ga hladiti z ledom. Z domačo prvo pomočjo kljub temu ne zavlačujmo, saj je mnogo bolj pomembno, da mačka čim prej dobi veterinarsko oskrbo. Če bo le-ta uspešna, ima muca 90% možnosti za preživetje, stanje pa se ji bo izboljšalo že po 1 dnevu.

Čeprav je mogoče, da pri mačje-kačjem srečanju zmaga mačka in kača postane njen ulov, pa to ni nekaj, kar naj bi svoji ljubljeni dovolili ali celo spodbujali. Celo najmanjše kače imajo lahko dovolj strupa, da muco prizadenejo. Četudi veliko ljudi kač ne mara in bi veliko rajši videlo svet brez njih, pa imajo kače pomembno vlogo v ohranjanju ravnovesja v našem okolju.

Če je v okolici vašega bivališča veliko kač, rajši kot da jih iztrebljate poskrbite za to, da jim prostor ne bo preveč vabljiv (umaknite vsa možna skrivališča, redno kosite visoko travo, odstranite vir kačje hrane – miši ipd.). Tako se bodo kače umaknile, vaša mačka pa se bo zagotovo brez težav zaposlila s kakšno varnejšo obliko razvedrila.

Urša Lesar

Viri:
www.cat-world.com.au
www.wikihow.com
wagwalking.com
www.tamworthvet.com.au