Kaj storiti, če mačka prevrača stvari?

Mačke se pogosto v svoji igrivi razigranosti podijo po stanovanju in jih prav nič ne zanima, kateri predmet bo pri tem nastradal. Mačka, ki med igro po nesreči prevrne svetilko ali dve, ni težava, s katero se bomo ukvarjali, saj je edina rešitev za to, da stvari, ki se lahko prevrnejo, enostavno odmaknemo ali jih pričvrstimo na podlago. Imejmo v mislih tudi to, da se mačka lahko med igro poškoduje, če nanjo pade večji predmet ali pa se poreže na črepinjah razbitega predmeta.

Pogosto pa pri mačkah opazimo tudi vedenje, usmerjeno direktno k predmetu. Mačke so naravno nagnjene k igranju s svojim plenom, zato boste svojo kosmatinko pogosto videli, kako s tačko dreza po majhnem predmetu in se nato z veseljem zapodi za njim, ko se premakne. S tem trenira svoje lovske sposobnosti, zato samo po sebi vedenje ni problematično in ga nima smisla preprečevati. Pogosto se bo mačka na tak način igrala s svojimi igračami ali lažjimi predmeti, ki ležijo po tleh (na primer copati), kar vas ne bo pretirano zmotilo. Včasih pa se bo sprehodila tudi po vaši polici in iz nje prevrnila kozarec ali dragocen okrasni predmet. Takrat boste verjetno odreagirali drugače. Mačka bo sčasoma opazila, da ji prevračanje stvari prinese vašo pozornost in bo morda začela to početi namenoma. V tem primeru lahko ukrepate na naslednje načine:

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Ažman

Viri:
www.wikihow.com
animals.howstuffworks.com
www.bustle.com