Je normalno, če moji mački izpadajo brki?

Tudi mačke lahko iz različnih razlogov zbolijo, simptomi in posledice pa so lahko bolj ali manj vidne tudi na njihovem zunanjem izgledu. Zato je popolnoma razumljivo, da mnoge mačje skrbnike zaskrbi, ko pri svoji ljubljenki opazijo kaj neobičajnega. Ena od takih stvari je tudi izpadanje brkov. Je torej izpadanje brkov neškodljivo ali je znak za alarm?

Če mačka ni poškodovana ali kako drugače bolna, mora imeti na vsaki strani smrčka po 12 brkov, torej skupaj 24. Mačji brki so zelo občutljivi in so pravzaprav mačja navigacija v svetu. Služijo marsičemu – mačka z njimi lahko oceni smer vetra in širino ozkih prostorov, zaznava gibanje v skoraj popolni temi, namenjeni pa so tudi uravnavanju ravnotežja. Med lovom mačke svoje brke potisnejo nekoliko naprej, saj so tako bolj osredotočene na gibanje plena. Če obstaja kakšen vir mačjih super moči, so to brez dvoma prav njihovi brki!

Če opazite, da je mački izpadla brčica, ni potrebno, da vas takoj začne skrbeti. Postopno izpadanje brkov, ena ali dve naenkrat, je namreč popolnoma normalno in za mačko povsem neboleče. Princip je popolnoma enak kot pri njihovi dlaki (pa tudi človeških dlakah, na primer trepalnicah) – brčica neprestano raste, nato izpade, na njenem mestu pa nato čez nekaj tednov zraste nova. Izpadanje je pravzaprav zelo dober znak, saj nakazuje, da je mačka zdrava in da stare brčice uspešno nadomešča z novimi. Mačke začnejo brke menjati pri starosti koli 11 tednov. Za razliko od na primer človeških las pa se mački s starostjo brki ne redčijo. Edina razlika, ki jo lahko opazimo, je ta, da se brčice sčasoma nekoliko osvetlijo ali posivijo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri: