Je moker smrček pri mačkah normalen?

Mačji smrček je po mnenju mnogih lastnikov eden najbolj prikupnih delov telesa mačke. Kakor pri ljudeh, tudi pri mačkah določene funkcije v telesu delujejo pri vsaki drugače. In ravno to se zgodi pri mačjemu smrčku. Nekateri mislijo, da je izjemno suh ali moker smrček pri mačkah pokazatelj bolezni – a temu ni čisto tako.

Nekatere mačke imajo že naravno bolj suhe smrčke, kakor druge in temperatura ter vlažnost smrčka se navadno čez dan spreminja. Zato je za začetek pomembno, da veste, kakšno je „normalno“ stanje smrčka vaše kosmatinke.

Zakaj so mačji smrčki mokri?

Koža okoli nosnic mačk ima znojne žleze, ki pripomorejo k vlažnosti smrčka. Poenostavljeno povedno se mačke potijo tudi „skozi“ nos. Prav tako se kosmatinke veliko ližejo in s tem lizanjem prav tako navlažijo svoje smrčke. Mačji smrček pa se lahko zmoči tudi zaradi pitja – ko se mačka skloni k posodi vode, je povsem normalno, če si zraven zmoči tudi smrček.

Kaj pa suh smrček?

Tudi suh smrček je lahko povsem normalen pojav in navadno ni razlog za preplah. Če mačka preživi recimo nekaj časa na soncu ali pa v bližini klime, radiatorja, grelca, kamina… Je čisto možno, da bo imela nekoliko bolj suh nos.

Vlažnost mačjega smrčka je velikokrat odvisna od količine vlage v zraku. A je popolnoma suh smrček, sploh, kadar se pojavi nenadoma in traja dlje časa, lahko tudi znak dehidracije. Če sumite, da je vaša kosmatinka dehidrirana, se posvetujte z veterinarjem. Drugi znaki dehidracije so še: izguba apetita, elastičnost kože, zadihanost, suh gobček, pospešen srčni utrip…

Kdaj je moker smrček razlog za preplah?

Čeprav nekateri ljudje verjamejo, da je suh smrček znak bolezni, moker smrček pa znak „zdravja“, temu ni vedno tako. Mačji nos se lahko skozi dan spreminja in njegova vlažnost je odvisna od tega, kaj kosmatinka počne. Situacije, ko je lahko smrček pokazatelj kakšne težave so, če opazite spremembe v koži, bulice, izpuščaje ali če mački „teče iz nosa“.

Če opazite, da ima mačka smrkav nos, je to lahko znak bolezni zgornjih dihal, kot so „mačji herpes“ , „mačja klamidija“ in še veliko drugih. Drugi pogosti znaki bolezni dihal so še smrkanje in kihanje, kašljanje, izguba apetita, izguba teže ter solzave oči. Smrkav nos je lahko tudi posledica alergije. Bodite pozorni, če ste v zadnjem času mački menjali hrano, pesek, ali pa v dom vnesli kakšno novo rastlino, osvežilec zraka, zamenjali mehčalec…

Kot že rečeno, moker mačji nos v splošnem ni razlog za skrb. Je pa seveda pomembno, da poznate in opazujete svojo mačko, ter da se ob raznih nenavadnih odstopanjih posvetujete s svojim veterinarjem, ki bo po potrebi opravil raziskave.

Veronika Sivka

Viri:

www.catster.com

www.aspcapetinsurance.com

www.thesprucepets.com