Je mačka lahko sama doma?

Pred odločitvijo za posvojitev živali marsikdo razmisli tudi o tem, koliko časa lahko ljubljenčka pustimo samega. Mačke so znane kot zelo samostojne živali, ki običajno niso zahtevne. Pogosto slišimo trditve, da mačke ne poznajo koncepta časa, zato skoraj ne opazijo, da skrbnika ni. K tej trditvi seveda sodi še ena, da mačke tako ali tako prespijo večino dneva. Seveda z našo mačko ne moremo biti 24 ur dnevno, vendar pa je povsem sami sebi ne moremo prepustiti.

Če smo odsotni več kot en dan, je priporočljivo najti nekoga, ki bo vsaj čez dan nekaj časa s kosmatinko – ki ji ne bo dal ne sveže vode in hrane, ji zamenjal stranišča, ampak se bo z mucko tudi igral.

Koliko časa lahko mačko pustimo samo?

Mačke (kot vsi ljubljenčki) potrebujejo igro in interakcijo. V nasprotnem primeru se kaj hitro soočimo z vedenjskimi problemi. Če smo odsotni več kot en dan, je priporočljivo najti nekoga, ki bo vsaj čez dan nekaj časa s kosmatinko – ki ji ne bo dal ne sveže vode in hrane, ji zamenjal stranišča, ampak se bo z mucko tudi igral.

Res je, da mačke ne poznajo koncepta časa kot takšnega, vendar pa imajo zelo natančne mačje interne ure, ki se vrtijo okoli rutine. Mačke se zelo hitro navadijo na dogodke in dejavnosti, ki se dosledno ponavljajo ob istem času. Dobro poznajo naš redni urnik in vedo, kdaj se običajno zbudimo, zajtrkujemo in večerjamo, jim očistimo stranišče, se z njimi igramo … Rutina in doslednost sta za mačke zelo pomembni. Pomemben del mačjega vsakdanjika je tudi redna interakcija s človeškimi in/ali živalskimi spremljevalci. Ker so mačke »bitja navad«, jim različna okolja ne ustrezajo najbolj. Če načrtujemo, da bo naša mačka pogosta spremljevalka naših dogodivščin, se bo različnim okoljem najhitreje prilagodila kot mladič.

Mačka potrebuje rutino

Čeprav so zelo samozadostne, moramo tudi mačkam čas, ki ga prebijejo same, malo popestriti.Z natrpanimi urniki je naša mačka vsak dan verjetno sama vsaj nekaj ur in morda menite, da vaše odsotnosti, ko se odpravite na delo, ne opazi. Resnica je prav nasprotna, presenečeni smo lahko, koliko stvari mačke pravzaprav opazijo. Čeprav so zelo samozadostne, moramo tudi mačkam čas, ki ga prebijejo same, malo popestriti. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, da bo muc tudi med vašo odsotnostjo kar se da užival.

Očistimo mačje stranišče

Začnimo z očitnim nasvetom, ki pa je še kako pomemben, in sicer pred odhodom vedno očistimo mačje stranišče, saj mačke potrebujejo čist kotiček, ne glede na trajanje vaše odsotnosti. V kolikor bo mačka menila, da stranišče ni dovolj čisto, bo našla drugo mesto za zasebne potrebe, ki pa nam morda ne bo preveč všeč. Sledi skrb za zabavo. Čeprav mačke res veliko spijo in so precej neodvisne, potrebujejo animacijo. Če jim namreč postane dolgčas, so kot rezultat z nami hitro tudi vedenjske težave (in uničene sedežne garniture).

Naj mački ne postane dolgčas

Za zabavo lahko poskrbimo povsem preprosto – razvejano mačje drevo, odprte papirnate vrečke, škatle, najrazličnejše mačje igračke in celo prijetna postelja ter odprt pogled na zunanji svet so za mačko odlična popestritev dneva. Če se z mačko ne ukvarjamo dovolj ali je predolgo sama, lahko postane osamljena. Da naša puhasta kepica ni srečna, opazimo hitro, saj se spremeni njeno vedenje, apetit, higienske navade, pojavi se celo nasilno vedenje …

Sveža voda in hrana

Če je muca dlje časa sama, poskrbimo tudi, da ima na voljo večjo količino kar se da sveže vode. Možno je sicer, da mačka tega novega predmeta ne bo prepoznala kot svojega in ne bo pila iz nove posodice ali bo popila vso vodo. Da se temu izognemo, priporočamo več manjših skodelic v različnih prostorih, enako pa naredimo s posodicami za hrano (ki naj bodo vedno na enakem mestu). Za še manj skrbi morda velja razmislek tudi o posodi, ki mačku avtomatsko podaja hrano in vodo. Če se odločimo za avtomatski podajalec hrane, moramo mačku predstaviti uporabo nekaj tednov pred našo dolgotrajnejšo odsotnostjo (da se muc novega predmeta navadi in ga sprejme za svojega).

Maša Pirnat

Viri:
www.petmd.com
www.petcha.com
www.animalwised.com