Je brezmesna prehrana mačk zdrava?

Mačke so, poleg tega, da so izjemno izbirčne, po svoji naravi »obvezne« mesojedke. To pomeni, da večino hranilnih snovi, ki jih potrebujejo za normalno delovanje, pridobijo iz hrane izključno živalskega izvora. Pa vseeno se postavlja vprašanje, kako je z brezmesno prehrano pri mačkah. Mačje kosmatinke nujno potrebujejo vitamin A, ki ga same ne morejo pridobiti iz rastlinske prehrane. Mišice, koža, živci in kožušček so deli mačjega telesa, ki brez vitamina A ne delujejo normalno.

Pomembne aminokisline

Prav tako mačke nujno potrebujejo esencialno aminokislino tavrin, ki jo pridobijo izključno iz hrane živalskega izvora. Pomanjkanje te aminokisline povzroči bolezni oči, srca in splošne težave z imunskim sistemom. Tavrina torej mačke ne morejo dobiti iz rastlinske diete, kot ga tudi same ne morejo sintetizirati. Veterinarji tavrin velikokrat predpišejo, kadar mačka je izključno doma pripravljeno hrano ali ima kakšne srčne težave.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Pia Ameršek

Viri:
https://www.petmd.com
https://www.theplantway.com
https://www.scientificamerican.com
https://vcahospitals.com