Je balkon varen za mačko?

Mačke načeloma rade preživijo nekaj časa zunaj. Nekateri ljudje svoje kosmatinke redno spuščajo ven, da lahko raziskujejo okolico in se naužijejo vsega, kar svet ponuja. Spet drugi nimajo opcije varnega izpusta in zato mačko peljejo ven na povodcu. A tudi tega vse mačke ne prenašajo najbolje. Kako torej živali zagotoviti vse prednosti zunanjega sveta, a hkrati poskrbeti za njeno varnost? Veliko lastnikov se poslužuje balkonov, a je tudi te potrebno ustrezno prilagoditi.

mačka sedi na balkonu

Je balkon sam po sebi varen za mačko?

Balkon je za mačko lahko zelo zanimiv, saj lahko tam opazujejo zunanji svet. A ravno zaradi njihove radovednosti lahko pride do raznih nesreč in poškodb. Tudi, če je balkon v prvem nadstropju, lahko padec privede do poškodb tačk, glave, trebuha… Res je, da so mačke precej spretne, a to še ne pomeni, da nikoli ne izgubijo ravnotežja. Že leta kroži mit, da imajo mačke „9 življenj“. Ob padcu se res znajo hitro obrniti in tako pristati na tačkah, a je tudi tak padec lahko problematičen. Mačka lahko nerodno stopi in se poškoduje, med padcem se lahko udari v glavo, lahko pristane na nečemu ostremu… Skratka, tudi na balkonu lahko pride do celega spektra težav in veliko poškodb je lahko trajnih, v skrajnih primerih celo usodnih.

Tudi psihološke posledice niso izključene – sam padec je lahko stresen in travmatičen za mačko.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veronika Sivka

Viri:

pets.thenest.com

windycitypaws.com

www.thedodo.com