Izbira mačjega peska je pomembna!

Izbira-macjega-peska-je-pomembnaIzbira peska za mačje stranišče na prvi pogled izgleda kot popolnoma enostavna stvar – navsezadnje gre samo za to, s čim napolniti mačje stranišče, da se bo mačka lahko olajšala, kajne? Toda večina mačjih skrbnikov, pa tudi strokovnjakov, poudarja, da je izbira mačjega peska še kako pomembna!

Ko vstopijo v trgovino za živali z namenom poiskati posip za mačje stranišče, se mnogi skrbniki znajdejo v zagati, kaj sploh izbrati. Na izbiro je vsak dan več izdelkov, ki se razlikujejo v velikosti, teksturi, vonjih, barvi in materialu. Še posebej zahtevna naloga vas čaka, če pesek za svojo mačko izbirate prvič, toda naj vas pomirimo – vsak skrbnik sčasoma ugotovi, kateri pesek ustreza tako njemu kot njegovi ljubljenki.

Pred 2. svetovno vojno so nekateri skrbniki mačjim ljubljenkam, ki so bile občasno tudi v hiši, nastavljali kartonske škatle z zemljo ali pepelom. A gospodinjam ni bilo povšeči, da mačke saje raznašajo povsod po hiši. Nekdanji mornar Ed Lowe se je domislil zanimive rešitve in predlagal uporabo vpojne gline, ki je bila v tistem času v tovarnah pogosto uporabljana kot čistilo za oljne madeže. Tako je nastal mačji pesek! Danes je mogoče izbirati med številnimi vrstami mačjega peska. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, pomembno vlogo pa imata tudi vpliv peska na zdravje mačke in ohranjanje okolja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
www.vetstreet.com
petcha.com