Izbira mačjega peska je pomembna

Izbira peska za mačje stranišče na prvi pogled izgleda kot popolnoma enostavna stvar – navsezadnje gre samo za to, s čim napolniti mačje stranišče, da se bo mačka lahko olajšala, kajne? Toda večina mačjih skrbnikov, pa tudi strokovnjakov, poudarja, da je izbira mačjega peska še kako pomembna!

Iskanje posipa za mačje stranišče

Ko vstopijo v trgovino za živali z namenom poiskati posip za mačje stranišče, se mnogi skrbniki znajdejo v zagati, kaj sploh izbrati. Na izbiro je vsak dan več izdelkov, ki se razlikujejo v velikosti, teksturi, vonjih, barvi in materialu. Še posebej zahtevna naloga vas čaka, če pesek za svojo mačko izbirate prvič, toda naj vas pomirimo – vsak skrbnik sčasoma ugotovi, kateri pesek ustreza tako njemu kot njegovi ljubljenki.

Pred 2. svetovno vojno so nekateri skrbniki mačjim ljubljenkam, ki so bile občasno tudi v hiši, nastavljali kartonske škatle z zemljo ali pepelom. A gospodinjam ni bilo povšeči, da mačke saje raznašajo povsod po hiši. Nekdanji mornar Ed Lowe se je domislil zanimive rešitve in predlagal uporabo vpojne gline, ki je bila v tistem času v tovarnah pogosto uporabljana kot čistilo za oljne madeže. Tako je nastal mačji pesek! Danes je mogoče izbirati med številnimi vrstami mačjega peska. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, pomembno vlogo pa imata tudi vpliv peska na zdravje mačke in ohranjanje okolja.

Pesek, ki dela grude

Značilnost, ki ji mnogi skrbniki pripisujejo največji pomen, je ta, ali se pesek v stiku s tekočino strne v grudo. Grude nastanejo zaradi substance, imenovane bentonit. Ta vsrka urin, okoliški pesek pa ostane čist in suh. Tak pesek močno olajša čiščenje stranišča, saj grude enostavno poberemo iz njega. Pesek, ki ne dela grud, pa po drugi strani urin sicer vpije, a se ne strdi v kepo. Vonj se bo zaradi substanc, kot sta soda bikarbona ali oglje, sicer odstranil, tekočina pa se bo posušila. Nekateri takšni peski so zasnovani na kristalih, ki vsebujejo silikatni gel. Ti poskrbijo, da tekočina počasi izhlapi, hkrati pa upočasnijo razkroj urina in s tem razvoj bakterij, ki povzročajo smrad. Edini način menjave takega peska je, da zamenjamo celoten pesek v stranišču.

Kljub priročnosti peska, ki se strjuje v kepe, pa ima ta tudi svoje pomanjkljivosti. Nekateri skrbniki opažajo, da se grude včasih nalepijo na dlako mačk, kar je še posebej problematično pri dolgodlakih mucah in mladičkih. V tem primeru obstaja možnost, da mačka medtem ko se čisti, pesek zaužije. Kar pa nas pripelje do naslednje točke …

Varnost

Vedno obstaja možnost, da mačka pesek po nesreči poje. To se lahko zgodi, če mačka med čiščenjem zaužije pesek, ki je ostal na tačkah ali dlaki, ali pa med razkopavanjem peska vdihne dvigajoči se prah. Tega povzročajo predvsem vrste peska, ki delajo grude. Če ste v skrbeh zaradi prahu, lahko poiščete peske, ki se manj oz. se ne prašijo. Proizvajalci se nevarnosti zaužitja načeloma zavedajo, zato izdelujejo pesek, ki za mačke ni strupen.

Občutljivost in alergije

Nekatere mačke so na določene vrste peska lahko alergične. Alergije lahko sprožijo tako naravne (koruza, pšenica, orehove lupine ipd.) kot umetno proizvedene sestavine, pa tudi mineralne sestavine (silikatni kristali, glina ipd.). Če mačka razvije alergijo, je pri veterinarskem izločanju potencialnih alergenov definitivno treba upoštevati tudi pesek!

Tako kot nam niso udobni prav vsaki copati, nekaterim mucam ni udobno uporabljati določenih peskov. Muce s skrajšanimi kremplji lahko začnejo pesek povezovati z neudobjem in bolečino v tačkah, kar lahko vodi v težave z uporabo stranišča. V tem primeru je smiselno razmisliti o uporabi mehkejšega peska z manjšimi zrni. Slaba stran takega peska je, da ga mačka enostavneje prenaša po hiši, prav tako pa ni priporočljiv za mladičke, mlajše od treh mesecev.

Smrad

Tudi vonjave, ki se širijo po tem, ko mačka opravi svoje straniščne potrebe, predstavljajo enega izmed pomembnejših razlogov za izbiro določenega peska. Pametno je izbrati pesek, ki ne zgolj zamaskira vonja, temveč ga zadrži v sebi. Vonj maskirajo peski z dodanimi dišavami, s čimer načeloma ni nič narobe, dokler se zavedate, da to pesku nikakor ne podaljša roka uporabe.

Problem se lahko pojavi pri vaši mački. Mačke so zelo občutljive na vonjave in bodo opazile, da je stranišče umazano, tudi če vi uspete zavohati le cvetoče travnike! Nekatere mačke vonj celo moti! Zato se po navadi bolj izplača držati kvalitetnih neodišavljenih peskov in poskrbeti, da je stranišče čisto kot kaplja.

Skrb za okolje

Uporabljen pesek je treba nekako zavreči, toda ali ste že pomislili, da ima odpadni pesek vaše ljubljenke še kako velik vpliv na okolje? Pogosto sta edini možnosti, da vrečko s peskom odvržemo v smeti ali pa jo odplaknemo v stranišču, nobena izmed teh dveh možnosti pa za okolje ni prav prijazna. Če imate doma vrt, lahko razmislite o bolj »zeleni« različici, organsko razgradljivem pesku. Tak pesek je sestavljen iz naravnih snovi in se ga lahko enostavno kompostira.

Navsezadnje imejte v mislih, da so mačke lahko glede marsikatere stvari precej izbirčne in tu ni mačji pesek nobena izjema! Ko si bo mačka izbrala najljubši pesek, nad morebitno menjavo ne bo navdušena, na njeno izbiro pa bo vplivalo več različnih faktorjev. Razlogi, zakaj ima mačka en pesek rada in drugega ne, lahko ostanejo večna uganka, pomembno pa je predvsem, da svoji ljubljeni zagotovite pesek, s katerim bo zadovoljna. Morda vas bo zamikalo, da bi pri izbiri peska za stranišče zadnjo besedo imeli vi ali vaša denarnica, toda nazadnje bo odločitev vseeno padla v tačke vaše mačje ljubljenke!

Urša Lesar

Viri:
www.vetstreet.com
petcha.com