Imate eno notranjo in eno zunanjo mačko?

Nekatere mačke so notranje, spet druge pa zunanje. To je več ali manj odvisno od lastnika samega, ki presodi, kaj je najboljše za njegovo ljubljenko. O prednostih/slabostih notranjih in zunanjih mačk je bilo že govora v tem prispevku. (https://mucek.si/zunanje-in-notranje-macke/) A kaj se zgodi, ko je ena mačka notranja, ena pa tudi zunanja? Kako do tega pride, ali to funkcionira in kakšne so potencialne nevarnosti?

Zakaj bi ena mačka bila zunanja, druga pa ne?

Dejstvo je, da imajo mačke različne potrebe. Prostoživeče mačke, ki več let živijo zunaj, bi se zelo težko privadile na izključno notranje življenje. Nekateri lastniki se s privajanjem niti ne trudijo in se enostavno sprijaznijo, da bo njihova posvojenka pač večino časa zunaj. Se pa zna zgoditi, da imajo doma že kakšno drugo mačko, ki pa je notranja. Včasih se zgodi tudi, da imajo recimo nekateri že svojo (notranjo) mačko, h hiši pa pride še kakšna potepuška mačka.

Kakšne nevarnosti lahko to prinese?

Že sam zunanji svet je seveda bolj nevaren za mačko; promet, večje živali, ljudje, onesnažena voda… A tokrat se osredotočamo na to, kakšne nevarnosti lahko zunanja mačka prinese notranji. Vsekakor je veliko tveganje to, da lahko zunanja mačka v dom prinese razne nalezljive bolezni. Mačja levkemija, mačji aids sta samo dve od mnogih nalezljivih bolezni. Tudi vnetja dihal so lahko zelo nalezljiva in lahko ogrožajo tako zunanjo, kakor tudi notranjo mačko.

Druga nevarnost so tudi zajedavci. Ti so sicer redko usodni, a so vseeno blazno neprijetni. Zunanja mačka lahko prinese parazite notranji mački, nekateri paraziti pa lahko napadejo tudi ljudi, zato je ogrožena praktično cela družina.

Kaj lahko naredite?

Seveda je pomembno, da tako notranjo, kakor tudi zunanjo mačko zaščitite; poskrbite, da bosta obe redno cepljeni in, da obe dobivata sredstva proti zajedavcem. A za vse bolezni ni cepiva in tudi sredstva proti zajedavcem niso vedno učinkovita. Idealno je, če zunanjo mačko čim bolje navadite na notranje življenje. Tega se lahko lotite počasi in postopoma. Poskrbite, da bo ljubljenka imela doma dovolj animacije; drevesa, igrače, mesto za sončenje… Če imate možnost, lahko mački ogradite dvorišče in tako poskrbite, da se bo na varen način naužila zunanjega sveta. Mačko lahko poizkusite tudi navaditi na povodec in na ta način ravno tako poskrbite, da se bo kosmatinka lahko varno potepala naokoli. Če imate veliko težav pri navajanju na notranje življenje, je smiselno tudi, da se posvetujete s strokovnjakom.

Seveda je zelo pomembno, da upoštevate potrebe vaše ljubljenke, a poskrbite, da bo ta pri temu varna tako ona, kakor tudi ostale živali v vašem domu.

Veronika Sivka

Viri:

pets.thenest.com

felineengineering.com