Govorica mačjega repa

Rep je odličen pokazatelj mačjega razpoloženja. Z razumevanjem njegove govorice v dani situaciji bolje razumemo mačko.

Ločimo med različnimi držami repa:

Dvignjen rep

Poravnan rep visoko v zrak izraža družabnost, samozavest, prijaznost, zaupanje, zadovoljstvo. Migajoča konica kaže na še posebno veselje. Če mačka človeka ali drugo mačko pozdravi z dvignjenim repom je to jasen znak naklonjenosti.

Oblika vprašaja

Dvignjen in na koncu zakrivljen rep v obliki vprašaja kaže igrivo razpoloženje, željo po ljubkovanju, radovednost, zadovoljstvo, prijateljstvo. Ponudimo roko za vohanje in mačko pobožamo okoli lic, pod brado ali za ušesi.

Nizko držeč rep

Rep držeč navzdol nakazujejo prestrašenost ali agresijo. Vendar pa nekatere pasme mačk npr. perzijske mačke brez posebnega razloga nosijo rep nizko.

Skrit rep

Če mačka leži ali sedi z repom ovitim okoli telesa ali spodvitim pod telo je prestrašena, se skuša obraniti, čuti bolečino ali se slabo počuti. V kolikor je mačka več dni v takem položaju je smotrno obiskati veterinarja, da izključi bolečino ali bolezen.

Dlaka pokonci

Razmršen rep in obokan hrbet, nakazujeta vznemirjenje, jezo ali prestrašenost. Dlaka telesa in repa se postavi pokonci, kar daje videz, da je mačka večja. To je obrambna reakcija, s katero mačka pokaže, da ne želi bližine. Slednje najpogosteje opazimo ob približevanju drugih nepoznanih živalih, ljudi ali nenadnih zvokih. Če se mački približamo v takem stanju, nas lahko dojame kot grožnjo in se odzove z agresijo.

Hitro premikanje repa

Hitro premiki repa naprej in nazaj, udarjanje z repom ob tla ali predmet, kaže strah ali razdraženost. Opozorilo, ki zahteva distanco v nasprotnem primeru lahko pričakujemo pihanje, grožnje ali ugriz.

Počasno premikanje repa

Počasi zibajoč rep iz ene strani na drugo izraža osredotočenost mačke na predmet, igračo, žival. To pogosto opazimo pri igri ali ko naleti na koščke hrane, ki padejo iz posode za hrano.

Ovijanje repa

Rep ovit okoli človeka ali prepleten z drugo mačko s katero je povezana kaže na pripadno vedenje. Ovit rep je lahko tudi znak, da ji je hladno.

Čeprav je rep odličen način branja mačje govorice, si kdaj lahko napačno razlagamo. Pomembno je, da si lastniki mačk vzamemo čas za učenje, saj z razumevanjem mačje govorice slednje bolje razumemo, razberemo njihova čustva, prepoznamo situacije, ki jim povzročijo veselje, stisko ali prej opazimo znake bolezni. Bolj bomo razumeli govorico mačjega telesa, tesnejšo vez z mačko bomo ustvarili. Vzemimo si čas, opazujmo mačko in videli bomo kaj nam pripoveduje.

Darja Polajžer

Viri: