Dom z več mačkami

Ljubitelji mačk ste si zagotovo zamislili dom z dom-z-vec-mackamiveč mačkami. Morda imate že dve mački in bi radi še povečali svojo mačjo družino. Kako urediti mačjo skupnost, da bo čim manj prepirov in se bo vsaka mačka počutila zaželeno?

Mačji karakter je zelo občutljiv, zato se je potrebno poglobiti vanj. Tako ljudje, kot mačke živimo v družinah oz. skupnostih. Če ne upoštevamo pravil, lahko kaj hitro pride do nepotrebnih prepirov. V mačjem svetu največkrat do fizičnega obračuna in glasnih krikov.

Kdaj bodo mačke pristale na skupno bivanje? Ko bodo spoznale, da pripadajo isti skupnosti in ko ne bodo imele povoda za tekmovalnost.

Kadar se mačke dotikajo med sabo »se označujejo« in tako pripadajo isti skupini. Ponavadi tudi spijo skupaj. Če imate šest mačk, ne pričakujete, da so vsi del iste skupine. Morda imate tri skupine, ali celo šest.

Kako ustvariti skupnost oziroma prijetno sobivanje vašim kosmatim ljubljenkam? Zamislite si, da ste vi »glava« mačje družine oz. skupnosti. Postavite pravila, ki naj jih vaši mačji družinski člani dosledno upoštevajo. Opazujte svojo skupnost, vzemite si čas, da postopoma uvedete vsakega novega člana mačje družine.

»Novinca« v mačji družini počasi predstavite mačji skupnosti. Da bi se izognili agresiji in tekmovalnosti, naredite dovolj »mačjih kotičkov« za skrivanje, hranjene, nego in igranje. Tako se bo lahko vsak izmed članov počutil varno ob prihodu novega člana, brez nepotrebnega vdiranja v njihovo zasebnost. Prisilno sobivanje in premalo prostorov lahko povzroči stres in vedenjske težave.

Kako zmanjšati stopnjo stresa pri sobivanju mačk?

Če se hočete izogniti mačjim konfliktom, ali jih vsaj zmanjšati morate svojim mačkam zagotoviti primerne bivalne prostore in zasebnost.

Zagotoviti morate:

  • primerno prehrano
  • vodo
  • toaletne posode
  • plezala
  • prostor za razgibavanje
  • ležišče

Kotiček, ki je namenjen hranjenju mačk naj vsebuje toliko posod za hrano, kot imate mačk. Torej vsaka mačka naj ima svojo posodo iz katere bo jedla. Če se katera od mačk ne drži tega pravila, jo lahko naučite tako, da dokler druge mačke ne pojedo svoje hrane, počaka v drugem prostoru. Ne pozabite na skodelice z vodo, namestite jih ločeno od hrane. Nekatere mačke bodo zavračale vodo, če bo le ta preblizu hrane.

Posebna pozornost je potrebna tudi pri toaletnih prostorih. Veliko mačk bo odklanjalo skupne toaletne prostore, zato bodo svojo potrebo začele opravljati na nezaželenih mestih.  Da bi se izognili nepotrebnemu čiščenju in vonjavam naj ima vsaka mačka svoj toaletni prostor, le ti pa naj bodo razporejeni po različnih mestih.

Ne pozabite na kotičke za skrivanje, ki so zlasti pomembni, ko se mačke privajajo na novo okolje. V mačji skupnosti pa naj ne manjka prostorov za počitek in spanje. Namestite tudi razna stojala z praskalniki ter police in jim tako omogočite dovolj prostorov za »mačjo manikuro« in razgledne kotičke. Razgledni kotički bodo vašim mačkam dali možnost nadzora nad celotnim prostorom in  jim omogočili občutek, da so vse vajeti v njihovih tačkah.

Ne obljubljamo, da se bodo z našimi nasveti vaše mačke vseskozi dobro razumele, jim pa boste prav zagotovo omogočili prijetnejše sobivanje v vaši mačji družini.

 

Ste tudi vi ponosni skrbnik/skrbnica ene ali več muc? Naj zdaj za to izve cel svet! Majčka napisom “POZOR, huda skrbnica” ali “POZOR, huda mačka” vam je na voljo v Muckovi spletni trgovini!

mucek_narocite

 

 

Lidija Puš

Viri:
www.cats.org.uk
www.catbehaviorassociates.com
Kristen Hampshire. Cat Lovers’S Companion, 365 days Insight and Guidance for Living a Joyful life with cats.  Quarry books, ZDA 2009.