Dehidracija pri mački

dehidracija-pri-mackiPonovno se bližajo poletni meseci in s tem vročina. V največji pripeki moramo poskrbeti za primerno zaščito pred soncem in si poiskati senco ter popiti zadostno količino tekočine. Prav nič drugače pa ne velja za naše mačje prijateljice. Ravno tako kot nas jih lahko doleti tudi dehidracija. Kaj pravzaprav povzroča dehidracijo, kako ukrepati ob dehidraciji in kako jo preprečiti?

Mačka dnevno potrebuje približno toliko mililitrov vode, kolikor zaužije kilokalorij. Vodo zaužije tudi preko hrane, pri čemer suha hrana vsebuje 7-12% vode, konzervirana pa do 80%. Če je dieta mačke sestavljena večinoma iz briketov, moramo biti še posebej pozorni, da ob tem spije tudi zadostno količino vode.

Dehidracija nastopi ob nezadostnem vnosu ali prekomerni izgubi tekočine iz telesa. Pri tem mačka ne izgublja zgolj vode, temveč tudi elektrolite, ki so zelo pomembni za normalno funkcioniranje telesa. Dehidracija je velikokrat simptom neke druge bolezni ali stanja – vzrok so lahko vročinski udar, nezadosten vnos tekočine oz. mokre hrane, obsežne rane ali opekline, težave z ledvicami, pretirano slinjenje, diareja, bruhanje, povišana telesna temperatura, diabetes travma ali šok.

Dehidracija lahko nastopi v več stopnjah. Pri 5% dehidraciji bomo stanje obvladali brez večjih težav. Pri do 10% dehidraciji je stanje že veliko resnejše, pri 12-15% dehidraciji pa je mačka že v življenjski nevarnosti. Zato je zelo pomembno, da dehidracijo prepoznamo čim prej, saj tako lahko mački nudimo ustrezno pomoč, preden se stanje še bolj poslabša. Znake dehidracije lahko opazimo na več delih telesa. Oči dehidrirane mačke bodo izgubile sijaj in bodo izgledale motne, prav tako bo izgubila sijaj tudi dlaka. Koža ne bo več prožna, tačke bodo hladne, dlesni bodo suhe in lepljive, slina pa gosta. Telesni utrip bo povišan, mačka pa bo vidno brez energije in bo izgubila apetit. Zelo dobro je, da prve znake znamo preveriti že sami – tako lahko mačko čim prej odpeljemo k veterinarju, ki jo bo pregledal še natančneje.

Ob lažji dehidraciji lahko ukrepamo tako, da mački zagotovimo tih in hladen prostor ter obilico sveže vode. K pitju jo lahko spodbudimo z uporabo vodne fontane ali tako, da vodi dodamo tekočino iz konzervirane hrane oz. mački ponudimo posebno hrano, ki se meša z vodo. To lahko dobimo pri veterinarju. Voda, ki jo dodamo, je lahko topla, saj bo hrana tako mački še bolj zadišala. Pri resnejših težavah pa naj obvezno ukrepa veterinar! Ta bo mački dal infuzijo in preveril njeno stanje z različnimi testi, lahko pa jo tudi hospitalizira.

Še najbolje je, da ukrepamo preventivno in poskrbimo, da do dehidracije sploh ne pride. Mački naj bo vedno na voljo sveža voda, ki jo redno menjajmo. Posodic z vodo je lahko tudi več, te pa naj bodo dovolj široke, da mačka ob pitju ne bo zmočila brkov. Nekatere mačke rajši pijejo tekočo vodo, pri čemer si lahko pomagamo z vodnimi fontanami. Posodice moramo tudi redno umivati, da preprečimo nabiranje bakterij. Poskrbimo seveda tudi za to, da bo mačka prejela tekočino že s hrano. Zelo priporočljivo pa je tudi, da se količina popite tekočine redno spremlja. Če opazimo, da mačka spije manj ali pa več, kot ponavadi, je to opozorilni znak. Po potrebi mački zagotovimo tudi veterinarsko pomoč, saj bo strokovnjak najbolje ocenil resnost situacije in mački nudil primerno pomoč.

Poskrbimo, da bodo tudi naše muce sproščeno uživale v poletju in se pri tem počutile dobro in vitalno!

Urša Lesar

Viri:
www.petmd.com
pets.webmd.com
www.wikihow.com
bestpethomeremedies.com
www.cat-world.com.au
www.cathealth.com