Dehidracija pri mačkah je lahko resna težava

Hidracija mačk na prvi pogled ni videti kot ena večjih težav malih kosmatink, vendar pa je to za vse mačje skrbnike izredno pomembna tema. Dehidracija je pri mačkah pravzaprav zelo pogosta, povzročijo pa jo lahko premalo pitja, bruhanje, driska, vročinski udar, sladkorna bolezen (ki povzroča prekomerno uriniranje), bolezni ledvic in druge težave. Dobra novica za nas pa je, da poznamo mnoge ustvarjalne načine, s katerimi lahko mačko spodbudimo k pitju. Dovolj zaužite vode pomeni bolj zdravo mačko, s pravim nadzorom zaužite količine pa tudi sami dovolj zgodaj lahko odkrijemo znake morebitne dehidracije (še preden se stvari močno poslabšajo).

Koliko vode mora mačka popiti?

Povprečna zdrava mačka potrebuje približno 30 ml vode na polovico kilograma telesne teže. Če mačka torej tehta slabe 4 kg, mora dnevno popiti približno 2 dcl vode dnevno (tj. ena skodelica). Ta ocena se seveda lahko spreminja sorazmerno z aktivnostjo pozamezne mačke, temperaturo okolja in edinstvene fizične potrebe naše kosmatinke. Pomemben dejavnik je tudi vrsta hrane, ki jo mačka uživa. Dr. Arnolg Plotnick, ustanovitelj in zdravstveni direktor ustanove Manhattan Cat Specialists, pojasnjuje, da »mačke, ki jedo konzervirano hrano, potrebujejo manj vode, saj se že v sami hrani nahaja tekočina. Mačke, ki pretežno uživajo le suho hrano, pa nasprotno zaužijejo večjo količino vode«.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.petmd.com