Dehidracija pri mačkah je lahko resna težava

Hidracija mačk na prvi pogled ni videti kot ena večjih težav malih kosmatink, vendar pa je to za vse mačje skrbnike izredno pomembna tema. Dehidracija je pri mačkah pravzaprav zelo pogosta, povzročijo pa jo lahko premalo pitja, bruhanje, driska, vročinski udar, sladkorna bolezen (ki povzroča prekomerno uriniranje), bolezni ledvic in druge težave. Dobra novica za nas pa je, da poznamo mnoge ustvarjalne načine, s katerimi lahko mačko spodbudimo k pitju. Dovolj zaužite vode pomeni bolj zdravo mačko, s pravim nadzorom zaužite količine pa tudi sami dovolj zgodaj lahko odkrijemo znake morebitne dehidracije (še preden se stvari močno poslabšajo).

Koliko vode mora mačka popiti?

Povprečna zdrava mačka potrebuje približno 30 ml vode na polovico kilograma telesne teže. Če mačka torej tehta slabe 4 kg, mora dnevno popiti približno 2 dcl vode dnevno (tj. ena skodelica). Ta ocena se seveda lahko spreminja sorazmerno z aktivnostjo pozamezne mačke, temperaturo okolja in edinstvene fizične potrebe naše kosmatinke. Pomemben dejavnik je tudi vrsta hrane, ki jo mačka uživa. Dr. Arnolg Plotnick, ustanovitelj in zdravstveni direktor ustanove Manhattan Cat Specialists, pojasnjuje, da »mačke, ki jedo konzervirano hrano, potrebujejo manj vode, saj se že v sami hrani nahaja tekočina. Mačke, ki pretežno uživajo le suho hrano, pa nasprotno zaužijejo večjo količino vode«.

Poskrbimo, da ima mačka vedno na voljo svežo vodo v čisti skodelici

Eden izmed preprostejših načinov za mačjo hidracijo, ki je hkrati med najpomembnejšimi, je vedno sveža in čista voda. »Mačke imajo rade svežo vodo, zato ni priporočljivo le dodati dveh požirkov v vodo, ki je še v skodelici. Izpraznimo celo skodelico, jo operemo in jo napolnimo s svežo, hladno vodo,« na srce polaga dr. Plotnick.

Pri ponujanju vode mačkam moramo biti kreativni

Mačke so po naravi radovedna bitja in to radovednost lahko izkoristimo tudi za to, da kosmatinka popije več vode. Pripravimo ji lahko različne posodice na različnih mestih v stanovanju (in zunaj, če je muc zunanji). »Nekatere mačke so navdušene nad nekonvencionalnimi pripravami vode,« poudarja dr. Plotnick in nadaljuje, da tudi njegova mačka najraje začne piti iz kozarca, ki ga sam pozabi na mizi. Če jo torej želi prepričati, da več popije, ji nastavi kozarce tja, kjer naj bi jih »ponesreči pozabil« in mačka bo z veseljem naredila požirek.

Druga metoda vključuje postavitev posodice z vodo na novo lokacijo, kot je kot dnevne sobe ali spalnice, kar prav tako lahko poveča zanimanje mačje zanimanje za vodo. Z različnimi posodicami dosežemo kar dva cilja – mačko spodbudimo k pitju, prav tako pa je njeno okolje bolj zanimivo (kar vsi mački potrebujejo za zdravo in srečno življenje).

Uporabimo mačje fontane

Če maček obožuje tekočo vodo, so dobra rešitev tudi vodne fontane. Po mnenju dr. Plotnicka mnoge mačke pritegne tekoča voda, zato je običajna skodelica preveč dolgočasna zanje. S fontano smo bolj ekonomični kot če odpiramo vodo v umivalniku, da se muc napije, prav tako pa številne fontane za ljubljenčke vsebujejo filtre za vodo, s katerimi zagotovimo, da mačka pije res čisto vodo. Tudi tu seveda veliko vlogo igra čiščenje, saj umazane fontane mačka ne bo prav z veseljem uporabljala.

Znaki dehidracije pri mačkah

Med najpogostejšimi znaki dehidracije naj omenimo suhe dlesni, zmanjšano elastičnost kože (z rahlim ščipanjem mačje kože na ramenih vidimo, ali se koža hitro povrne v prejšnji položaj ali zelo počasi), letargijo, izgubo apetita, motne oči in manj uriniranja kot ponavadi (čeprav nekatere bolezni povzročajo, da mačje proizvedejo celo več urina, kar znova lahko povzroči dehidracijo).

Kaj storiti, če je naš muc dehidriran?

Če sumimo, da naša mačka ne pije dovolj vode, poskusimo z upoštevanjem omenjenih nasvetov. V kolikor opazimo, da ne delujejo ali mačka kaže znake dehidracije, priporočamo posvet z veterinarjem. Veterinar bo mačko pregledal, izvedel nekaj diagnostičnih testov in po potrebi nudil zdravniško pomoč, infuzijo oz. vam dal še dodatne nasvete, kako mačko prepričati k pitju vode.

Maša Pirnat

Vir:
www.petmd.com