Črne mačke in noč čarovnic: katere trditve držijo in katere ne?

Približuje se noč čarovnic (že danes zvečer je) in to je čas, ko so še posebej popularni motivi črnih mačk. Že celo večnost velja mit, da so čarovnice imele ob sebi črne mačke. Nekateri so celo verjeli, da se čarovnice ponoči spremenijo v črne mačke. Seveda to ni res in črne mačke nimajo prav nič več nadnaravnih sposobnosti kakor običajne mačke. To je samo eno izmed prepričanj, ki jih imajo ljudje o teh živalih. Obstaja pa še malo morje drugih govoric, povezanih s črnimi mačkami. Pa te govorice držijo ali ne?

Približuje se noč čarovnic in to je čas, ko so še posebej popularni motivi črnih mačk. Že celo večnost velja mit, da so čarovnice imele ob sebi črne mačke.

ČRNE MAČKE SO HUDIČ

Ne drži. Kot že omenjeno, se je pogosto pojavljala povezava med čarovnicami in črnimi mačkami, posledično pa tudi med črnimi mačkami in hudičem. Med drugim je včasih veljal mit, da se hudič spremeni v črno mačko, kadar se druži s čarovnicami. Vsi slabi miti o črnih mačkah so se skozi leta samo krepili, saj je na to temo nastalo veliko zgodb, knjig, filmov … Seveda pa je vse skupaj izmišljeno. Črne mačke so povsem običajne živali, ki si želijo naše ljubezni in crkljanja.

ČRNE MAČKE PRINAŠAJO (NE)SREČO

Ne drži. Včasih je veljalo, da črne mačke prenašajo nesrečo in pisali smo že o tem, da to ni res. So pa ponekod začela veljati ravno obratna prepričanja; črne mačke naj bi prinašale srečo in denar. Žal pa tudi to ne drži in dokazane ni bilo prav nobene povezave med črnimi mačkami in lastnikovo (ne)srečo.

ČRNE MAČKE SO POPOLNOMA ČRNE

Ne drži. Kljub temu, da na prvi pogled mogoče izgleda, da je mačka v celoti črna, v veliki večini primerov ni tako. Če pogledate podrobneje, lahko vidite, da imajo črne mačke tudi temno rjave predele, ki so najbolj vidni ob močnem soncu. Nekatere imajo celo zanimive rjave vzorce. Barva dlake je odvisna od genetike.

ČRNE MAČKE IMAJO ZELENE OČI

Ne drži. Čeprav so v večini filmov, risank in knjig črne mačke res narisane z zelenimi očmi, ne velja to za vse črne mačke. Ravno nasprotno; večina črnih mačk ima zlato-rumene oči. No, ne glede na barvo, imajo oči črne mačke res poseben čar.

ČRNE MAČKE SO BOLJ ODPORNE NA BOLEZNI

Drži. No, vsaj raziskave namigujejo na to, da je nekaj na barvi dlake in mačji odpornosti. Zaenkrat rezultati raziskav kažejo, da so črne mačke v splošnem bolj zdrave in da so genetsko bolj odporne na določene bolezni, npr. „mačji aids“. Je pa na to temo še vedno premalo raziskav, da bi lahko 100 % trdili, da so črne mačke bolj zdrave. Vseeno potrebujejo ustrezno veterinarsko oskrbo in še zmeraj je najbolje, če jih proti boleznim cepite, če je to le možno.

ČRNE MAČKE PRINAŠAJO EPIDEMIJO

Ne drži. Kljub temu, da je trenutno po svetu epidemija, za to nikakor niso krive črne mačke. Včasih je predvsem v Evropi veljalo, da če so v mesečini zagledali črno mačko, je to pomenilo, da bo oseba kmalu dobila kugo in zaradi nje tudi umrla. Seveda vzrok kuge ni ležal v črnih mačkah, prav tako, kakor se tudi danes Covid-19 in črne mačke niso nikakor povezani.

ZAVETIŠČA PREPOVEDUJEJO POSVAJANJE MAČK OKTOBRA

Ne drži. Predvsem v Ameriki je nekaj časa veljalo pravilo, da v mesecu oktobru ni možno posvojiti črnih mačk, saj naj bi se društva bala, da bodo te v času noči čarovnic zlorabljene s strani ekstremistov. A danes temu ni več tako. Tudi v oktobru je možno posvojiti črno mačko, zavetišča pa žival zaščitijo tako, kakor to počnejo vse ostale dni v letu; vzamejo si čas, da posvojitelja dobro spoznajo in tako ocenijo, ali je primeren za lastnika mačke. Prav tako ima vse več zavetišč/društev posvojitveno pogodbo, s podpisom katere se bodoči lastnik zaveže, da bo za kosmatinko ustrezno poskrbel.

Mitov o črnih mačkah je res ogromno, a so to le običajne mačke, kakor vse ostale. Nimajo nobenih ekstra sposobnosti, ne prinašajo sreče, a tudi niso čarovnice in ne bodo vam prinesle nobene bolezni. Vesele bodo toplega doma, pozornosti, igre, crkljanja in pa seveda vaše družbe.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.rd.com
https://www.fourpaws.com
https://www.petplan.co.uk