Burmilka

BurmilkaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Burmilki:
Ljubezniva
Inteligentna
Nežna
Igriva

Posebne zahteve:
Kožuh Burmilke zahteva redno, vsaj tedensko, nego, saj je izpadanje dlake kar precej močno. Z rednim krtačenjem lahko omilite količino izpadle dlake in s tem svojim oblačilom in oblazinjenemu pohištvu prihranite nenehno pobiranje odpadlih dlak.

Zgodovina

Ker gre za relativno novo pasmo, o tej mački še ni veliko informacij. Znano je, da je Burmilka nastala leta 1981, kot produkt naključnega parjenja lila Burmanke in srebrne Chinchille (vrsta Perzijke). Čeprav je do parjenja prišlo po nesreči, je bila njuna lastnica očarana nad mladički in se je odločila, da bo z njimi ustvarila podlago za novo pasmo. Leta 1990 je bila novo nastala pasma, ki se danes imenuje Burmilla, tudi uradno priznana.

Videz

Burmilka je srednje velika mačka, ki se ponaša z gosto, mehko dlako in bogato srebrno-belo podlanko. Kožuh je lahko bodisi srednje dolg (kadar dominira gen kratkodlake Burmanke) ali dolg (kadar dominira gen Chinchille) ter v petih barvah: čokoladni, rjavi, modri, lila ali črni. Zaradi močnega izpadanja dlake, Burmilka zahteva pogosto krtačenje. Ob rojstvu se nekateri mladički skotijo popolnoma beli in pridobijo barvo šele v nekaj dneh po rojstvu, medtem ko se drugi skotijo zelo temni in z vzorci, ki kasneje izginejo.
Na vrhu okrogle glave ima srednje velika, zaobljena ušesa. Najbolj izstopajoča lastnost te pasme pa so vsekakor velike, črno obrobljene oči v različnih odtenkih zelene barve. Smrček je lepe rdeče barve in ravno tako obrobljen s črno.

Temperament

Burmilka je družabna mačka, izredno prijaznega značaja. Ker je precej nezahtevna, je primerna tudi za ljudi, ki nimajo veliko časa za ukvarjanje z mačko in za tiste, ki z vzgojo mačk in skrbjo zanje še nimajo izkušenj. Povsem zadovoljna bo, če se bo ob večerih lahko zvila v naročje svojemu lastniku. Zaradi svoje vdane in nežne narave namreč hrepeni po človeški bližini, vendar ni tako zahtevna kot njena prednica Burmanka.
Tujcev sprva ne mara, vendar se sčasoma ogreje za prijazne obiskovalce, dobro pa shaja z drugimi živalmi in predvsem otroki. Kljub svojemu mirnemu temperamentu, uživa v igri in je zelo učljiva, zaradi česar je idealna ljubljenka za družine.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com