Bruhanje pri mački

Veliko lastnikov mačk se sreča s težavo, da njihova mačka bruha neposredno po zaužitih obrokih. Težava se lahko pojavi kadarkoli v življenju mačke, razlogi zanjo pa so lahko seveda zelo različni.

Veliko lastnikov mačk se sreča s težavo, da njihova mačka bruha neposredno po zaužitih obrokih.

Pogosto lastniki krivdo takoj pripišejo izbrani mačji hrani, še posebno v primerih, ko njihova mačka izbruha obrok takoj po zaužitju. Povezava se tako sicer zdi logična, vendar obstajajo tudi številni drugi dejavniki, kateri lahko povzročajo težavo.

Refluks

Refluks ali refleksno vračanje hrane navzgor po požiralniku in bruhanje obroka navadno lahko nastane, kadar mačka resnično obožuje izbrano hrano in jo zato tudi zelo hitro poje. Prav tako ta nevarnost obstaja, če mačka tekmuje za hrano z drugo mačko, kar pomeni da golta velike kose brez žvečenja, skupaj z goltanjem pa mačka seveda zaužije tudi zelo velike količine zraka. Veliki kosi hrane skupaj z zrakom v želodcu seveda povzročijo refluks in bruhanje.

Če sumite, da vašo mačko pestijo težave zaradi refluksa, lahko poskušate težavo odpraviti tako, da ponudite mački več manjših obrokov večkrat dnevno, dokler ne zaznate upočasnitve prehranjevalnih navad. Namesto uporabe globoke mačje posodice položite mački hrano na raven krožnik, ter jo drobno narežite in poravnajte tako, da bo vaša mačka porabila več časa za prehranjevanje in ji boste hkrati lahko preprečili goltanje večjih kosov hrane brez žvečenja.

Prav tako je priporočljivo, da mački zagotovite sproščenost, mir in samoto med vsakim obrokom, s tem pa uspešno preprečite tekmovalnost, požrešnost in nemir.

Zamenjava hrane

Prehiter prehod na drugo vrsto hrane oziroma zamenjava mešanice mačje hrane prav tako lahko povzroči bruhanje. Vedno, kadar se odločite za zamenjavo hrane, le-to zamenjajte postopoma, z zmanjševanjem deleža stare in dodajanjem deleža nove hrane v sedemdnevnem obdobju. Na ta način lahko zmanjšate nelagodje pri mački in posledično uspešno preprečite bruhanje. Če mačka kljub upoštevanju postopnega prehajanja na novo hrano bruha, je priporočljivo, da se posvetujete tudi z izbranim veterinarjem.

Slaba kakovost izbrane mačje hrane

Eden od najbolj pogostih vzrokov za bruhanje pri mačkah je tudi nepravilna izbira manj kakovostne mačje hrane. Če hranite vašo mačko s hrano, ki je narejena iz klavniških odpadkov kot so peresa ptic, kljuni, kopita, živalske kože, oči in glave, je velika verjetnost, da ta hrana vsebuje tudi takšne beljakovine, ki niso odobrene v prehrani za ljudi, posledično pa so seveda zelo težko prebavljive tudi za vašo mačko. Asimilacija na te beljakovine je problematična, zato lahko povzroča tudi bruhanje pri mački.

Alergije in netoleranca na hrano

Nekatere mačke razvijejo alergijo oziroma netoleranco na določeno hrano, kar je v resnici pogosto lahko tudi vzrok za ponavljajoče se bruhanje v daljšem časovnem obdobju. Če vaša muca sicer zgleda zdrava, je živahna in polna energije, ne izgublja telesne teže, vendar občasno bruha, bi morali pomisliti tudi na možnost alergije ali netolerance na hrano.

Alergija/netoleranca na hrano se namreč razvije sčasoma, kadar mačka je isto hrano znova in znova, daljše obdobje, iz leta v leto. Lastniki seveda menijo, da je njihova mačka zadovoljna z izbranim mačjim menijem in zagotovo ne bi jedla ničesar drugega, zato pri izbrani hrani vztrajajo. Hranjenje z isto vrsto beljakovin na dolgi rok lahko privede do razvoja netolerance, le ta pa se lahko kaže v številnih oblikah, med drugim tudi z bruhanjem.

Mačji priboljški in mleko

Številne težave pri mačkah lahko povzročajo tudi mačji priboljški, kateri vsebujejo propilen glikol, konzervanse, kemična barvila, emulgatorje in druge površinsko aktivne snovi. Kljub temu, da svojo mačko hranite z visoko kakovostno hrano, pa lahko tudi uporaba določenih mačjih priboljškov privede do težav in bruhanja.

Mleko. Večina sesalcev pije mleko, če je ta možnost na voljo, vendar pa je pomembno, da pije mleko izvora lastne vrste. Prebavne težave pri mačkah torej lahko izvirajo iz uživanja konzumnega mleka (kravje, kozje, ovčje mleko). Vaša mačka namreč nima encimov za razgradnjo laktoze (sladkorjev v kravjem mleku), posledično pa se lahko pojavijo številni sekundarni simptomi, tudi bruhanje.

Pankreatitis (vnetje trebušne slinavke)

Cat throwing up furball on sofaVnetne črevesne bolezni, ki vključujejo sindrom razdražljivega črevesja (IBS), gastritis, enteritis, kolitis in pankreatitis so pogoste zdravstvene težave pri mačkah, pri katerih mačka lahko tudi bruha. Kadar trebušna slinavka ne proizvaja dovolj lipaze, proteaze in amilaze, lahko nastane akutno ali kronično vnetje.

Dodajanje prebavnih encimov k prehrani vaše mačke lahko predstavlja preventivo, nujno pa je zagotavljati mački tudi redno kontrolo splošnega zdravstvenega stanja in analizo krvi pri izbranem veterinarju.

Tudi druge resne bolezni, kot sta limfom ali rak, lahko pri mačkah povzročajo bruhanje, vendar v teh primerih navadno opazimo tudi številne druge opozorilne bolezenske znake, zaradi katerih je nujno potreben takojšen obisk izbranega veterinarja.

Kepe dlake

Predvsem pri dolgodlakih mačkah je potrebno posvetiti pozornost tudi na zmanjševanje požiranja dlake pri dnevnem samočiščenju. Težave, ki nastanejo zaradi velikih količin zaužite dlake, ki se sprijema v kepe, se prav tako lahko odražajo z bruhanjem.

Redno dnevno krtačenje vaše dolgodlake mačke in tudi drugih mačk v gospodinjstvu lahko bistveno zmanjša tveganje za nastanek kep dlake. Uporabite lahko tudi nekatera komercialna sredstva za lajšanje prebavljanja dlake pri mački.

Zastrupitve

Žal so tudi zastrupitve pogosto vzrok za nenadno bruhanje pri mačkah. V običajnih gospodinjstvih je lahko potencialno nevarnih zelo veliko stvari. Toksini, s katerimi se lahko zastrupi vaša mačka, se nahajajo tako v nekaterih sobnih rastlinah kot v številnih kemičnih substancah (herbicidi, pesticidi, nekatera gospodinjska čistila …) in celo človeških živilih. Če zgolj sumite, da je vaša mačka morda lahko zaužila strup, brez odlašanja takoj poiščite veterinarsko pomoč!

Presnovne motnje

Tudi motnje presnove so pogosto razlog za občasno bruhanje pri mački, vendar v tem primeru običajno lahko opazite tudi druge spremljajoče težave, kot je driska in tudi splošno slabo počutje mačke.

Pomembno je, da ob pojavu bruhanja pri mački poskušate ugotoviti vzrok. Skrbno opazujte dinamiko bruhanja, tudi sami ustrezno ukrepajte, nikakor pa ne čakajte predolgo z obiskom izbranega veterinarja. Le veterinar bo lahko s temeljitim pregledom in po potrebi tudi z analizo krvi zanesljivo izključil vse resne bolezenske vzroke za bruhanje. Najbolj pomembno pa je, da kot odgovorni lastnik mačke ne dovolite, da vam preprosto ponudijo zdravila za zaviranje bruhanje, ne da bi ugotovili dejanski razlog in uspešno odpravili osnovni vzrok.

Maja Kalaš

Viri:
www.hillspet.com
www.catchannel.com
healthypets.mercola.com
www.catchannel.com

1 Komentar

  1. Spoštovani!
    Imam mucka, ki večino časa preživi v hiši. Star je 10 let. Sama sem se odločila da bi bilo primerneje kupovati brikete pri Zoohitu, da so kvalitetnejši od trgovinskih pri nas. Od oktobra 2014 do aprila 2015, sem mu menjala kar nekaj briketov (Sanabella senior, ROYAL Canin, zaradi driske in bruhanja sem dobila pri veterinarju dietne brikete Hills i/d), nato sem mu naročila zopet Hillsove in po 2 mesecih je zopet dobil drisko in je 1 dan cel dan bruhal. Apetit mu je ostal naprej saj je takoj iskal hrano. Po bruhanju in driski sem mu začela kuhati perutnino in se je vse skupaj umirilo. Vmes na 3 mesece mu dam pol tablete proti notranjimi zajedalci in na tačko občasno mazilo proti zastajanju dlakic v prebavi.Zdaj me pa zanima ali sem naredila napako ker sem takoj šla iz Wiskasa na drugo hrano brez da sem jo mešala ali kaj bi bil vzrok. Prosila bi če mi lahko odpišete kateri briketi so najbolj primerni za mucka ko napolni 10 let. Najlažje je svetovati takoj k veterinarju, samo za te naše plače si ga težko privoščimo.
    Hvala za vaš trud
    Lp Ida Jus

Comments are closed.