Ali je božična zvezda strupena za mačke?

Božična zvezda, nepogrešljiva praznična dekoracija, ki v mesecu decembru krasi praktično vsak dom. Prelepi rdeči cvetovi, ki poskrbijo za prazničen pridih pa za mačke ne pomenijo nič dobrega, če jih le te slučajno zaužijejo. Kako ravnati, če mačka zaužije strupeno božično zvezdo, pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Ali je božična zvezda za mačke smrtno nevarna?

Božično zvezdo uvrščamo med rahlo strupene rastline, ki naj ne bi povzročala smrti, pa vendar  lahko mački povzroči kar nekaj zdravstvenih težav. Med najpogostejše težave, ki se pojavljajo ob zaužitju, so driska, bruhanje, krči, prekomerno slinjenje in oblizovanje ter povišana telesna temperatura. Najbolj strupeni deli rastline so listi in steblo, ki vsebujejo tudi največ belega mlečka, ki je za mačke strupen.

Kako ravnati, če mačka zaužije strupeno božično zvezdo?

V primeru, če opazimo, da mačka zaužije del božične zvezde, jo je potrebno v prvi vrsti dobro opazovati. Pomembno je, da ima vedno na voljo dovolj sveže vode, saj je vnos vode v telo ključnega pomena za čimprejšnje izločanje strupa iz telesa. Za dodatne nasvete lahko tudi pokličemo veterinarja, ki nam bo svetoval. V primeru pojavljanja znakov zastrupitve je pomembno, da mačko in njeno zdravstveno stanje dobro spremljamo in ob morebitnem poslabšanju, dehidraciji ali oslabelosti mačko njuno odpeljemo k veterinarju.

Kako preprečiti mački, da zaužije božično zvezdo?

Če se hočemo znebiti skrbi, da bi mačka zaužila božično zvezdo, je enostavno ne imejmo doma. Če pa si vseeno želimo, da bi nam v prazničnih dneh božična zvezda krasila dom, pa jo postavimo na njej čim bolj nedostopno mesto. Vsekakor je ob tem previdnost potrebna ne glede na dejstvo, da božična zvezda sama ni tako strupena kot nekatere druge božične rastline.

 

Vesna Kropf

VIRI:

https://www.petpoisonhelpline.com/poison/poinsettia/

https://www.petcarerx.com/article/are-poinsettias-poisonous-to-cats/1477

——————————————————————————————————

OBIŠČITE NAŠO SPLETNO TRGOVINO IN RAZVAJAJTE VAŠO MAČKO:

https://kuzekmucek.si/kategorija-izdelka/za-mucke