Bo moja mačka vzljubila sprehode na povodcu?

Ko pomislimo na mačke na povodcu, se moramo zavedati, da vsaka mačka ni primeren kandidat za hojo s povodcem. Pri vsakem treningu sicer imamo določeno krivuljo učenja, vendar pa mačke ne poskušajmo navaditi na povodec, če ji to povzroča prevelik stres ali kaže znake velikega neugodja. Vsak izmed nas najbolje pozna našo mačjo kosmatinko, zato moramo to poznavanje uporabiti tudi pri odločitvi za navajanje na povodec. Veliko vlogo pri uspešnem navajanju igra tudi starost, saj je na oprtnik in povodec mnogo lažje navaditi mladička kot pa nekaj let staro mačko.

Sprehod po stanovanju je popolnoma drugačen od sprehoda zunaj

Navajanje na povodec z notranjo mačko začnemo v stanovanju, v okolju, ki ga mačka pozna. Mačke so namreč zelo teritorialne in ozemlje v njihovem življenju igra veliko vlogo. Ko notranjega muca torej pripeljemo na prosto, bo bombardiran z neskončno neznanimi vonjavami in nekaterih vonjev se maček lahko močno prestraši. Poleg vonjav zunaj lahko sreča tudi druge mačke, glasne zvoke, avtomobile, ljudi in druge neznanke. Ko se mačka prestraši, bomo tudi mi imeli impulz, da kosmatinko vzamemo v naročje in jo odnesemo nazaj na varno. To pa brez priprave ni tako preprosto, kot se zdi.

Ko skrbniki želijo zaščititi mačke, se lahko poškodujejo tako ljudje kot živali, mačke pa v strahu tudi pobegnejo izven našega nadzora in se izgubijo. Zunanji sprehodi morajo biti torej skrbno načrtovani. Najprej moramo mačko dobro spoznati in jo učimo hoditi na povodcu v notranjosti doma. Ko jo odpeljemo ven, se moramo držati nekaj previdnostnih ukrepov. Čez ramo si dajmo brisačo, da v primeru napada panike mačka lahko zavijemo vanjo. Na zunanjih površinah bo mačka dovzetna tudi za zajedavce, kot so bolhe ali klopi, zato moramo mačke zaščititi tudi pred njimi. Med previdnostne ukrepe sodi tudi čipiranje, saj v primeru pobega mačke le-to lažje najdemo.

Nezaželeno vedenje

Sprehodi na povodcu za notranjo mačko lahko pomenijo odlično rekreacijo in spremembo okolja, da mačka porabi presežek svoje energije. Ne smemo pa pozabiti, da se svojeglavi mačkoni lahko naenkrat odločijo, da bodo oni določali urnik sprehajanja. Takrat se bo začelo mijavkanje pred vrati in bežanje iz stanovanja ali hiše, če bodo menili, da jih ven ne peljemo dovolj pogosto. Preden vstopimo v to novo avanturo mačjih sprehodov, moramo torej narediti načrt sprehodov, ki jim bomo lahko sledili, da se z muckom navadimo na novo rutino.

Prava oprema za sprehajanje

Za varne in prijetne sprehode potrebujemo oprtnik, namenjen posebno mačkam. Ovratnico odsvetujemo, daj mačka zlahka zdrsne ven iz nje. Druga nevarnost ovratnice je tudi nevarnost zadušitve, če nam kosmatinka denimo pobegne na drevo in se zatakne za drevesno vejo. Na mačjem oprtniku je mesto za pritrditev povodca bolj na sredini mačjega telesa, kar za mačko bolj udobno in varnejše. Poiskati moramo tudi oprtnik prave velikosti, zato moramo pred nakupom mačko izmeriti.

Začnimo zelo počasi

Mačke ne moremo le obleči v oprtnik in jo pripeti na povodec ter pričakovati, da ji bo udobno in da ve, kaj mora storiti. Postopek navajanja vključuje postopno desenzibilizacijo. Sprva pustimo povodec na tleh, da ga mačka lahko povoha in preišče. Ko se ga navadi, na tla postavimo tudi oprtnik, medtem ko mačka hrusta svojo večerjo ali dobi kakšen priboljšek. Nato ji oprtnik nadenemo in jo nagradimo. Ko je oprtnik nameščen, postopoma podaljšujemo čas, ko ga nosi. Naslednji korak je namestitev povodca, ki ga ohlapno držimo v rokah, medtem ko mačka hodi okoli. Biti moramo previdni, da mačka povodca preveč ne potegne in ne postane panična, ki ne bo želela nikoli več imeti opravka s povodcem. Ko je mirna in se lepo navaja na povodec, jo nagradimo. Ne pozabimo, da začetek navajanja obvezno izvajamo v zaprtih prostorih.

Eden izmed trikov, kako mačko prepričati, da poleg nas, je držanje priboljška v višini mačke in le nekaj centimetrov pred njo. Ko pred njo držimo priboljšek, upamo, da bo mačka stopila k njemu. Ko pohrusta priboljšek, držimo novega malce dlje. Da med treningom ne dobi preveč priboljškov, lahko optimalno količino zlomimo na majhne koščke. Če mačka z nahrbtnikom otrpne, ga odstranimo in pustimo na tleh. Morda bo v tej začetni fazi potrebovala več časa. Ko smo pripravljeni na nov poskus, se oborožimo s priboljški. Če je muc zelo živahen in vedno pripravljen na igro, ji v bližini pripravimo interaktivno igračo, ki naj ji sledi – s tem ji odvrnemo pozornost od oprtnika in povodca na njej.

Maček ni pes

Če se odločimo, da bomo mačko sprehajali na povodcu, ne pričakujmo, da bo ob nas hodila točno tako, kot to počne pes. Gotovo se bo med sprehodom malo ustavila, povohala, se skušala skriti pod najbližje grmovje ali se povzpeti na drevo. Ostanimo torej zelo blizu doma, ostanimo mirni in začnimo s krajšimi sprehodi. Pomemben je tudi čas. Poskusimo se ne sprehajati v istem času, ko sosed na pohod odpelje svojega psa ali ko se na vogalu ulice ustavi šolski avtobus in iz njega skoči množica otrok. Priporočamo tudi, da mačko ven in nazaj v stanovanje odnesemo v rokah, saj jo tako naučimo, da smo mi tisti, ki nadziramo njene vhode in izhode.

Maša Pirnat Zakrajšek

Vir:
www.catbehaviorassociates.com