Bo moja mačka vzljubila sprehode na povodcu?

Ko pomislimo na mačke na povodcu, se moramo zavedati, da vsaka mačka ni primeren kandidat za hojo s povodcem. Pri vsakem treningu sicer imamo določeno krivuljo učenja, vendar pa mačke ne poskušajmo navaditi na povodec, če ji to povzroča prevelik stres ali kaže znake velikega neugodja. Vsak izmed nas najbolje pozna našo mačjo kosmatinko, zato moramo to poznavanje uporabiti tudi pri odločitvi za navajanje na povodec. Veliko vlogo pri uspešnem navajanju igra tudi starost, saj je na oprtnik in povodec mnogo lažje navaditi mladička kot pa nekaj let staro mačko.

Sprehod po stanovanju je popolnoma drugačen od sprehoda zunaj

Navajanje na povodec z notranjo mačko začnemo v stanovanju, v okolju, ki ga mačka pozna. Mačke so namreč zelo teritorialne in ozemlje v njihovem življenju igra veliko vlogo. Ko notranjega muca torej pripeljemo na prosto, bo bombardiran z neskončno neznanimi vonjavami in nekaterih vonjev se maček lahko močno prestraši. Poleg vonjav zunaj lahko sreča tudi druge mačke, glasne zvoke, avtomobile, ljudi in druge neznanke. Ko se mačka prestraši, bomo tudi mi imeli impulz, da kosmatinko vzamemo v naročje in jo odnesemo nazaj na varno. To pa brez priprave ni tako preprosto, kot se zdi. Ko skrbniki želijo zaščititi mačke, se lahko poškodujejo tako ljudje kot živali, mačke pa v strahu tudi pobegnejo izven našega nadzora in se izgubijo. Zunanji sprehodi morajo biti torej skrbno načrtovani. Najprej moramo mačko dobro spoznati in jo učimo hoditi na povodcu v notranjosti doma. Ko jo odpeljemo ven, se moramo držati nekaj previdnostnih ukrepov. Čez ramo si dajmo brisačo, da v primeru napada panike mačka lahko zavijemo vanjo. Na zunanjih površinah bo mačka dovzetna tudi za zajedavce, kot so bolhe ali klopi, zato moramo mačke zaščititi tudi pred njimi. Med previdnostne ukrepe sodi tudi čipiranje, saj v primeru pobega mačke le-to lažje najdemo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.catbehaviorassociates.com