Bi mogli mačko namazati s kremo za sončenje?

Bliža se poletje in z njim tudi toplejše vreme in sončni dnevi. Ogromno mačk naravnost obožuje sonce in z veseljem se bodo sončile več ur. A vemo, da so sončni žarki lahko tudi nevarni. Moramo mačko zaščititi pred soncem? Lahko uporabljamo kremo, ki je sicer namenjena ljudem? V tokratnem prispevku boste izvedeli vse, kar morate o zaščiti mačk pred soncem.

Je sonce za mačke nevarno?

Dejstvo je, da imajo sončni žarki lahko škodljive učinke na kožo. Mačke so sicer zaščitene že z lastno dlako, a to še ne pomeni, da sonce zanje ne more biti nevarno. Tudi njih lahko sonce opeče. K opeklinam so bolj izpostavljene gole mačke, mačke s tanjšo dlako in mačke z belim kožuhom. Večkratne opekline predstavljajo, kakor pri ljudeh, tveganje za rakava obolenja.

Morate mačko zaščititi pred soncem?

Vsekakor je smiselno, da svojo kosmatinko zaščitite pred soncem, sploh, če je bolj izpostavljena k opeklinam. To najbolj enostavno naredite tako, da omejite čas mačke na soncu. Ko vidite, da se sonči več časa, jo umaknite oziroma ji onemogočite sončenje ob urah, ko je sonce najmočnejše. Lahko pa mačko zaščitite s kremami. Tukaj je nekaj osnovnih napotkov:

  • Uporabljajte izključno kreme, ki so namenjene hišnim ljubljenčkom. Mačja koža je lahko zelo občutljiva in uporaba kreme za ljudi lahko povzroči resne težave. Če niste prepričani, kaj uporabiti, se posvetujte z veterinarjem.
  • Če nek produkt na mački uporabljate prvič, ga pred nanosom preizkusite na manjši površini. To v praksi pomeni, da kosmatinki kremo nanesete v manjši količini na manjši del in počakate nekaj časa, če bo prišlo do kakšne reakcije. Opazujte, če se na mestu pojavi rdečica, če se kosmatinka več praska… Prav tako je pomembno, da vidite, če ima mačka kakšne prebavne motnje. Štirinožke se pogosto ližejo in mazilo mora biti takšno, da jim tudi ob morebitnem zaužitju ne povzroča težav.
  • Ko mački nanašate kremo, se osredotočite na bolj izpostavljene dele: smrček, robovi ušes, trebuh in vsi ostali deli telesa, kjer ima vaša ljubljenka manj dlake. Če slednja ne mara nanašanja kreme, jo zamotite z igračo ali priboljški.

Kako oskrbeti opekline?

Če vašo mačko opeče sonce, boste to opazili tako, da bo njena koža razdražena in pordela. V kolikor opazite hujše opekline, nemudoma kontaktirajte veterinarja. Ob daljši izpostavljenosti soncu lahko pride do dehidracije ali toplotnega udara.

Seveda je prav, da mački omogočite sončenje. A poskrbite, da bo vseeno to varno in, da s tem ne tvegate nastanka najrazličnejših težav.

Veronika Sivka

Viri:

icatcare.org

www.petfinder.com

www.rspcasa.org.au