Baldrijan (Valeriana officinalis)

Zgodovina

Baldrijan je do 120 centimetrov visoko rastoča trajna zel. Poznali in uporabljali so ga že starogrški in rimski zdravniki. Služil jim je za zdravljenje prebavnih motenj, krepitev menstruacije in odvajanje vode. Najdemo ga v vsakem dobro založenem zeliščnem vrtu. Poleg zdravilnih učinkov ima tudi poseben pomen za razvajene mačke.

Rastišče

Zelo dobro uspeva na vlažnih travnikih, močvirnatih predelih ter obrežjih rek in potokov. Doma zanj poiščemo delno senčno lego, z dobro prepustnimi ilovnatimi tlemi, sadimo pa jih spomladi v razmiku 60 do 70 centimetrov.

Opis

Ima votlo, vitko in pokončno steblo, iz katerega poganjajo pernato deljeni, ozki in suličasti listi. Steblo zaključuje kobulu podobno socvetje, bogato z belimi ali rožnatimi cvetovi. Cveti od maja do julija. (((ZANAROCNIKE)))

Uporabno delo

Najpogosteje uporabljamo njegovo koreniko s koreninami, ki jih izkopavamo v jesenskih mesecih – oktobra ali novembra. Korenine vsebujejo eterična olja z značilnim vonjem. Med učinkovinami je tudi izovalerianska kislina, ki povzroča pomirjevalno delovanje baldrijana.

Mačja razvada

Že v eni od preteklih številk revije Mucek ste si lahko prebrali nekaj koristnih informacij o mačji meti, ki je nadvse zanimiva razvada za naše mačje kosmatinke. Tokrat pa vam predstavljamo baldrijan, ki je pri nekaterih mačkah veliko bolj priljubljen kot mačja meta, le da so njihovi lastniki nekoliko manj navdušeni nad njegovim ostrim in svojevrstnim vonjem, mačke pa ga naravnost obožujejo. Prav zaradi njegovega neprijetnega in trdovratnega vonja pa je zelo malo junakov, ki bi si v svoj dom upali prinesti to trajno zel. Ima povsem enak učinek kot mačja meta, zato se ga uporablja kot polnilo za mačje igračke, uporabimo pa ga lahko tudi na mestih, kjer želimo, da se naš maček zadržuje.

 

Sandra Kuhar

 

Objavljeno v šesti številki revije Mucek