Ali ste vedeli? (zanimiva dejstva o mačkah)

ali-ste-vedeli–        Da je najstarejša mačka dočakala kar 39 let in se zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov, njena predhodnica pa je dočakala starost 38 let in štiri dni. Lucy, ki je bila kotena davnega leta 1972, je živela vse do leta 2011.

–        Da je bila najmanjša mačka, zapisana v zgodovino, dolga samo 19 centimetrov in visoka 7 centimetrov, tehtala pa je samo 680 gramov.

–        Mačko z imenom Tinker toy so lahko primerjali z velikostjo morskega prašička. Skotena je bila 25. decembra 1990, umrla pa je le mesec dni pred sedmim rojstnim dnem (novembra 1997).

–        Da ima mačka v povprečju od enega do osem mladičev v leglu in kar tri legla na leto. To pomeni, da lahko skoti tudi do 24 mladičev v enem samem letu, kar v petih letih znese 120 potomcev.

–        Da mačke lahko ločijo zeleno, modro in rdečo barvo.

–        Da mačke ne razločijo sladkega okusa.

–        Da mačke na krajših razdaljah lahko dosežejo hitrost tudi do 48 kilometrov na uro.

–        Da so oranžno-črne mačke predvsem samice, v redkih primerih pa se zgodi, da je lahko tudi samec, ki pa je kastriran in ne more imeti potomcev zaradi svoje posebne genetske zasnove. Prav tako velja, da so mačke, ki imajo v osnovi tri barve, vedno samičke.

–        Da so mačke sposobne najti svoj dom s pomočjo sonca, magnetnega polja Zemlje in svoje biološke ure.

–        Da mačke slišijo frekvence vse do 65 kilohercev, medtem ko človek sliši le do 20 kilohercev.

–        Da je povožena mačka, ki jo opazimo na cesti, lahko še živa, kljub temu da je negibna (mačka je v šoku in se ne more premakniti), zato vedno varno ustavimo in preverimo življenjske funkcije.

Sandra Kuhar

Objavljeno v deseti številki revije Mucek