Ali ste vedeli: večina oranžnih mačk je moškega spola!

oranzne-muceOranžni mucki so postali še posebno priljubljeni zahvaljujoč lenobnemu mačkonu Garfieldu. Večina ljudi pa kljub temu ne ve zanimivega dejstva, povezanega z oranžno barvo dlake pri mačkah in sicer, da je večji del muckov oranžne barve moškega spola. To dejstvo je pogojeno z dedno gensko zasnovo mačk.

Nekaj osnov mačje genetike je pravzaprav predpogoj tudi za razumevanje, kako je genetsko določena tudi barva dlake pri mačkah.  Mačke imajo 19 parov kromosomov, ki jih podedujejo, nekaj po materi in nekaj po očetu. Eden izmed devetnajstih parov kromosomov je tudi par kromosomov, ki določa spol mačke. Vse mačke imajo torej dva spolna kromosoma, bodisi XX ( ženski) ali XY (moški). Vsa ženska jajčeca torej nosijo samo kromosom X, moški spermiji pa lahko nosijo bodisi X ali pa Y.

Če je bilo materino jajčece X oplojeno s spermijem, ki je nosil kromosom X, se bo iz kombinacije razvil mačji mladiček ženskega spola, če pa je bilo materino jajčece X oplojeno s spermijem, ki je nosil kromosom Y, se bo razvil mačji potomec moškega spola.  Torej osnova XX pomeni ženski spol in osnova XY pomeni moški spol.

Sestavni deli kromosoma so majhni delci DNK, vsak takšen kromosom pa ima tudi osrednji delček kromosoma, ki določa barvo dlake (lokus).  Lokus za oranžno barvo dlake označujemo tudi kot gen O (oranžna barva dlake). Nosilec gena O je vedno lahko samo kromosom X, zaradi česar je posledično vezan na spol. Gen O je torej dominanten gen, za razliko od gena o (ne-oranžna barva dlake), ki je recesiven.

Torej, samo kadar ima moški na svojem kromosomu X tudi gen O, bo dlaka oranžne barve.

Pri moškem spolu imamo za oranžno dlako torej samo dve možni kombinaciji: 

Oo – oranžna ali
oo – ne-oranžna različica.

Ker ima ženska dva kromosoma X, seveda lahko tudi vsak njen X nosi svoj gen za barvo dlake, bodisi O (oranžen), dominanten gen ali o (ne-oranžen), recesiven gen.  Torej imamo pri ženskem spolu tako na voljo tri možne kombinacije: samo pri kombinaciji obeh kromosomov X in obeh genov O, se pravi OO (bo mačka oranžne barve), v drugi kombinaciji Oo ne bo oranžna, pač pa je lahko je lahko oranžno-črne, oranžno bele ali mešanih barv, v tretji kombinaciji genov oo pa ne bo prisotne nič oranžne barve dlake.

Razumljivo in logično je, da je tako možnost za popolnoma oranžno barvo dlake pri samčkih v primerjavi s samičkami v znatni genetski prednosti in sicer kar v razmerju 3:1.  S tem seveda lahko dokazano zaključimo, da je res večina oranžnih mačkov dejansko tudi moškega spola.

Maja Kalaš

Vir: www.cat-world.com.au

mucek-narocnina-1