Ali se lahko mačke prehladijo?

Zima je praktično pred vrati in mrzli dnevi so postali del našega vsakdana. Hladno in mrzlo vreme pa spremlja tudi velika možnost za prehlad, ki pa ga lahko ujamejo tudi naše mačje kosmatinke. Kakšni so znaki prehlada pri mačkah in kako jim pomagati pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Prehlad pri mačkah

Prehlad pri mačkah je bolezen zgornjih dihalnih poti, ki jo lahko povzročijo bakterije ali virusi. Nekateri virusi in bakterije lahko povzročijo resne posledice in je posledično potrebna veterinarska pomoč, spet druge pa mačka z malo domače oskrbe preboli. Kot lastniki pa se moramo zavedati, da so prehladu bolj podvržene tiste mačke, ki že imajo kakšne kronične bolezni ali alergije, in starejše mačke. Na udaru so tudi mačji mladički, saj še nimajo v celoti razvitih dihalnih poti in obenem zaradi svoje mladosti nimajo razvitega močnega imunskega sistema. Prav tako so nekatere pasme mačk veliko bolj podvržene k prehladnim obolenjem kot druge, takšen primer je perzijska mačka.

Vzroki za prehlad pri mačkah

Kaj natančneje sproži prehlad pri mačkah, je vprašanje, ki se poraja v glavah mnogih lastnikov. Med pogostimi vzroki za prehlad pri mačkah so nenadne temperaturne spremembe, pitje premrzle vode ali ležanje na premrzlih tleh. Lahko pa mačke mačji prehlad dobijo preko osebne stika z drugo mačko, kihanja druge mačke ali preko okužene hrane ali vode. V veliki večini prihaja do prehladnih obolenj pri mačkah prav v zimskih mesecih, a se lahko pojavijo tudi poleti.

Simptomi prehlada

Najpogostejši simptomi prehlada so kihanje, kašljanje, izcedek iz oči in smrčka ter oteženo dihanje. Lahko se pojavijo tudi očesne razjede in razjede v ustih. Prav tako mačke s prehladom po navadi nimajo apetita in so na prvi pogled videti utrujene in brez energije. Obenem pa se lahko pojavijo bolečine po telesu in povišana telesna temperatura.

Domača oskrba

V kolikor opazimo katere od zgoraj naštetih simptomov v blažji obliki, lahko svojo mačko oskrbujemo kar doma. Če pa opazimo, da postaja mačka vedno bolj utrujena, simptomi pa se slabšajo, je urgenten obisk veterinarja.

V prvem koraku poskrbite, da bo v stanovanju ali hiši dovolj toplo. Pomembno je, da mačka ne bo na prepihu, zato v primeru, da boste zračili prostor, svojo nadobudno mačjo kosmatinko raje premaknite v drugo sobo. Prav tako svetujemo, da mačke ne spuščate ven, dokler le ta v celoti ne ozdravi in raje pripravite mačje stranišče, kjer bo opravljala svojo potrebo.

Za krepitev njenega imunskega sistema je priporočljivo, da k že kvalitetni mačji hrani dodamo minerale in vitamine. Prav tako je pomembno, da skrbimo, da mačka zaužije dovolj vode, da ne bi prišlo do dehidracije njenega telesa. Kot lastniki ji zagotovite miren kotiček, kjer se bo lahko mačka v miru spočila in posledično hitreje okrevala.

Veterinarska pomoč

V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja mačke pa je nujno poiskati veterinarsko pomoč. V kolikor se poleg blagih znakov par dni skupaj pojavi visoka vročina, sopenje in hud kašelj pa lahko to nakazuje na razvoj pljučnice, za kar je nujen obisk veterinarja. Prav tako, če mačka odvrača hrano in vodo, je urgenten obisk veterinarja.

V kolikor pa se pojavi gnojen izcedek iz oči ali nosu lahko to nakazuje na bakterijsko okužbo, ki jo mora natančneje diagnosticirati veterinar in predpisati antibiotike za zdravljenje okužbe. Če mačjega prehlada ne zdravimo, lahko to vodi v razvoj pljučnice, kar je lahko v najslabšem primeru usodno za našo mačko.

Vesna Kropf

Viri:

https://www.bluecross.org.uk

https://www.hillspet.com

https://www.purina.co.uk