Ali mačke vidijo v temi?

Ali mačke vidijo v temi - mačje očiMorda ste kdaj opazili, da imajo vaše mačke zvečer največ energije, so razpoložene za igranje in razne norčije. Iz tega naslova mnogo ljudi meni, da so mačke nočne živali. Zato mnogi tudi sklepajo, da mačke brez problema lahko vidijo v temi. A je temu res tako? Kako dobro pravzaprav mačke vidijo v temi in ali jim dnevna svetloba škodi?

Najprej gre omeniti, da mačke niso nočne živali. Njihov višek aktivnosti je zgodaj zjutraj in zvečer, natančneje ob sončnem vzhodu in zahodu. Ta lastnost izvira še iz narave; velike mačke so tudi najbolj aktivne ob tem času, ker je njihov plen počasnejši in tako lažji za ulov.

Mačje oči

Mačke imajo zelo posebno obliko oči, ki je znana po vsem svetu. Njihova oblika zenic je eden izmed lepotnih simbolov – nekateri ljudje celo nosijo leče, ki na očeh naredijo videz zožanih zenic. Je pa v naravi takšna oblika veliko več, kakor zgolj lepotni simbol. Prav zenice mački omogočajo, da lahko lovi svoj plen v skorajšnji temi, hkrati pa tudi ob svetlobi. Ožje zenice je opaziti pri živalih, ki lovijo podnevi in zvečer, še posebej pa pri živalih, ki prežijo na svoj plen. Tako lahko to posebno obliko opazimo pri mačkah, kačah, in krokodilih. Živali, ki svoj plen lovijo, denimo volkovi, pa imajo navadno okrogle zenice.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.rd.com
https://www.purina.co.uk