Ali mačka potrebuje ovratnico?

Ali bo mačka nosila ovratnico, je odvisno tako od vas kot tudi od mačke same. Obstaja veliko razlogov, zakaj mački nadeti ovratnico in pa tudi, zakaj je naj ne bi imele.

Ali mačka potrebuje ovratnico

Zakaj da?

Mačja ovratnica in identifikacijska oznaka lahko hitreje pripeljeta pogrešano mačko domov, saj vsakomur, ki najde vašo mačko, takoj pokažeta, kako vstopiti v stik z vami. Prav tako kažeta, da vaša mačka ni potepuška. Pogrešane mačke pogosto vzamejo ljudje z namenom, da jim ponudijo dom ali pa jih peljejo v zavetišče. Ovratnica pa vsem pokaže, da ima mačka že ljubeč dom. Prav tako jo lahko tudi lažje prepoznate.

Ovratnice z zvončkom pomagajo lažje locirati mačko v hiši ali zunaj, saj zaradi zvoka zvončka slišite, kje se mačka nahaja. Poleg tega pa lahko zvok preplaši zunanje ptice, ki jih mačka želi uloviti.

Ovratnice za zatiranje zunanjih zajedavcev so eden izmed načinov za preprečitev bolh in klopov.

Zakaj ne?

Mačke veliko plezajo, se skrivajo in raziskujejo manjše prostore. Zaradi ovratnice lahko pride do poškodb, največkrat je to lahko zadušitev. Med igro, lovom, raziskovanjem in tudi bežanjem pred nevarnostjo se lahko mačka ujame za štrleč predmet in kar hitro se lahko naredi nezgoda.

 

Prav tako si lahko med praskanjem vratu za ovratnico ujame tačko ali pa se ovratnica ujame med usta. To lahko poškoduje jezik ali pa pride tudi do zastrupitve, če se to zgodi z ovratnico proti zajedavcem, še posebej če ni naravna. Kemikalije v nekaterih ovratnicah proti bolham, zlasti tistih, ki so kupljene v prosti prodaji, so lahko za nekatere mačke preostre. To lahko povzroči izpadanje dlake okoli vratu ter rdečo in razdraženo kožo. Draženje kože, bolečino in izpadanje dlake pa lahko povzroči tudi nepravilno nameščena ovratnica, ki drgne kožo.

Kakšno ovratnico izbrati?

Prileganje: Zelo pomembno je, da poskrbite, da se ovratnica vaše mačke pravilno prilega. Ko je nameščena, mora biti med mačko in ovratnico dovolj prostora, da lahko vmes potisnete dva prsta.

Sponka za hitro sprostitev: Vsaka ovratnica, ki jo dobite za svojo mačko, mora biti nujno ovratnica za hitro sprostitev. To pomeni, da se bo plastična sponka, če se mačka ujame na vejo ali celo na lastno tačko, raztrgala. Tako je manj verjetno, da se mačka poškoduje. Pred uporabo preverite, če res deluje.

Kakovost: Ovratnice slabe kakovosti lahko zlahka razpadejo ali pa odpadejo njihovi deli, ki jih lahko radovedne mačke pogoltnejo.

Izogibajte se dekoraciji: Nekatere ovratnice so videti zelo ljubke z raznimi rožicami, metuljčki in ostalimi dodatki, vendar lahko le-ti škodijo mački. Lahko drgnejo in dražijo kožo, bleščice pa so lahko srbeče in neprijetne.

Kaj lahko uporabim namesto ovratnice?

Identifikacija: Čeprav za mačke ni obvezno. je priporočljivo mikročipiranje. Še posebej, če nikakor ne želi nositi ovratnice. Tako vas bodo lahko v veterinarski ambulanti ali zavetišču v primeru, da se mačka izgubi, hitreje kontaktirali.

Preprečevanje parazitov: Poleg ovratnic obstaja še nekaj preparatov proti zajedavcem, kot so ampule, preparati v obliki priboljška ali sprej. Zato ni bojazni, da vaše mačke ne bi mogli zaščititi pred klop in bolhami.

 

Lara Žerovnik

Viri:

https://www.burgesspetcare.com

https://supakit.co

https://www.pdsa.org.uk