Ali mačka lahko dobi vročino?

Jesen se je uradno začela, s tem pa tudi nizke temperature in vlažno vreme, ki ga večkrat spremljajo jesenske padavine. Ob vsej tej spremembi pa nas lastnike velikokrat doleti povišana telesna temperatura oziroma z drugo besedo vročina. S tem se poraja vprašanje, ali je pojav možen tudi pri mačkah. Odgovor na vprašanje, ali mačka lahko dobi vročino, pa vam razkrivamo v spodnjem prispevku.

Normalna telesna temperatura mačke

Preden pa odgovorimo na vprašanje, ali mačka lahko dobi vročino, moramo vedeti kakšna je normalna telesna temperatura mačke. Normalna telesna temperatura mačke niha med 38 °C in 39,4 °C, kar je v primerjavi z našo telesno temperaturo nekoliko višje.

Normalna temperatura se med posameznimi mačkami razlikuje in je odvisna od več dejavnikov. Veliko je odvisno od njene starosti, pasme, telesne aktivnosti, odziv na spremembe temperature, stresnih situacij, brejosti in seveda tudi imunskega sistema mačke.

Ali mačka lahko dobi vročino?

Tudi pri mačkah se lahko pojavi vročina, ki pa se odraža na malce drugačen način, kakor pri ljudeh. Telesna temperatura mačke, pri kateri govorimo o začetku vročine, je okoli 39,6 °C. Prvi in eden izmed najbolj prepoznavnih znakov, ki kažejo na vročino pri mački, je vroč in suh smrček, kar pa lahko spremlja tudi tresavica, solzne oči in nemirno obnašanje.

Vročina sama po sebi ne predstavlja drugega kot odziv telesa na določene spremembe oziroma grožnje organizmu, s čimer se skuša telo braniti. Lahko pa se ob vročini pojavi tudi izguba apetita, kašljanje, bruhanje, tresavica, dehidracija, pomanjkanje izločanja ali celo pospešeno dihanje.

Kdaj in kako izmeriti vročino pri mački?

Kdaj točno izmeriti telesno temperaturo psu je težko natančno določiti. Smiselno je, da v primeru, če opazimo nenavadno vedenje mačke, da ji takrat izmerimo telesno temperaturo. V veliki večini gre pri nenavadnem vedenju za izgubo energije, pomanjkanje apetita, zavračanje vode in celo apatično vedenje.

Mački najlažje izmerimo telesno temperaturo rektalno z digitalnim termometrom v ležečem položaju, saj bo v le tem tudi najbolj pri miru. Termometer se vstavi le nekaj milimetrov vanjo. V primeru, da niste prepričani pri merjenju temperature svoji mački, se raje odpravite veterinarju, ki bo le to opravil varno in hitro. Le ta bo mačko tudi pregledal in primerno ukrepal glede na njeno zdravstveno stanje.

Vzroki za pojav vročine pri mački

Vzrokov za pojav vročine pri mački je veliko, ki so pa lahko spremljajoč simptom od lažjih od težjih bolezenskih stanj. Pogosti vzroki za pojav vročine so lahko razno razna vnetja, bakterijske okužbe, paraziti ali celo virusi. Lahko pa vročina spremlja telesne poškodbe, zastrupitev, cepljenje ali celo vročinske udare. Vsekakor pa je ob večdnevni vztrajajoči vročini s spremljajočimi simptomi potrebno nujno obiskati veterinarja, ki bo mačko tudi pregledal in ji predpisal ustrezno zdravljenje.

Vesna Kropf

VIRI:

https://pets.webmd.com/cats/fevers-in-cats#1

https://www.greensboro.carolinavet.com/site/greensboro-specialty-veterinary-blog/2021/01/15/signs-cat-has-a-fever-what-to-do