Ali lahko smrček služi za identifikacijo mačke?

Ali ste vedeli, da je odtis mačjega nosu tako unikaten kot človeški prstni odtisi? Od blizu si poglejte površino nosu vaše ljubljenke in opazili boste mnoge izbokline in zareze. Tudi za pse velja enako, le da imajo nekoliko večje nosove in lahko pri njih te značilne oblike lažje prepoznamo. Odtis mačjega nosu je specifičen za vsako žival in ga lahko uporabimo za identifikacijo, tako kot se za identifikacijo uporabljajo naši prstni odtisi.

Trenutno se za identifikacijo mačk uporabljajo mikročipi, ki se lahko premaknejo s svojega mesta ali pa se pokvarijo in tako izgubijo svojo uporabnost. Nosni odtis pa bo ostal takšen kot je za vedno. Morda se bodo v prihodnosti tako za identifikacijo raje uporabljali odtisi mačjih nosov. Ta postopek bi bil cenejši in manj invaziven za žival ter bi omogočal lažjo združitev živali s svojimi lastniki, še posebej po naravnih nesrečah.

Mačji nosovi pa niso zanimivi le zaradi njihove značilne strukture, ampak imajo mnogo fascinantnih lastnosti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: