Ali je čokolada strupena za mačke?

Marsikateri mačji lastnik se je že vprašal, ali je čokolada strupena za mačke. Vsekakor je odgovor nanj pritrdilen, čokolada je lahko smrtno nevarna, če ob mačjem zaužitju ne ukrepamo takoj. Vzrok, zakaj in kako ukrepati ob zaužitju, pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Teobromin

Pri odgovoru na vprašanje ali je čokolada strupena za mačke, je potrebno najprej omeniti teobromin. Gre za snov, ki jo najdemo v čokoladi, in se nahaja v semenih in listih kakavovca. Skozi predelavo se ga največ ohrani v temni čokoladi, najmanj pa ga je prisotnega v beli čokoladi. Sama snov vpliva na delovanje trebušne slinavke, prebavil, ledvic, srca in obenem lahko škoduje tudi osrednjemu živčevju.

Znaki zastrupitve

Prvi znaki zastrupitve se začnejo pojavljati nekje med štirimi in štiriindvajsetimi urami po zaužitju čokolade. Seveda pa je to odvisno od organizma posamezne mačke posebej in količine zaužite čokolade.

Značilni znaki zastrupitve so:

  • driska
  • bruhanje
  • povečano uriniranje
  • sopenje, tresavica
  • nemirnost
  • bolečine v predelu trebuha
  • pospešeno bitje srca
  • živčni napadi

Kot že omenjeno so simptomi in s tem posledično tudi stopnja zastrupitve odvisna od količine zaužite čokolade in vrste čokolade. V primeru zaužitje temne čokolade je stopnja zastrupitve višja kot ob zaužitju bele čokolade. To posledično tudi pomeni, da lahko ob zaužitju velike količine temne čokolade ob nepravočasnem ukrepanju pride tudi do pogina mačke.

Kako ukrepati, če je mačka zaužila čokolado?

Če vemo, da je mačka zaužila čokolado, je nujno potrebno ukrepanje, tudi če je le ta zaužila le manjšo količino čokolade. Zdravila za izločanje teobromina ni, v veliki večini pa mački v prvem koraku izperejo želodec, sprožijo bruhanje in ji dajo aktivno oglje.

V primeru, da gre za hujšo zastrupitev, pa v veliki večini veterinar mački da tudi infuzijo, sploh če ta z bruhanjem izgubi veliko vode in je posledično dehidrirana. V kolikor zazna pospešeni srčni utrip in živčne napade, pa predpiše tudi zdravila za uravnavanje srčnega utripa in obvladovanje napadov. V vsakem primeru pa je ključno, da ob prvih znakih takoj obiščemo veterinarja, ki bo skušal hitro izločiti teobromin iz telesa.

Vsekakor se moramo kot lastniki zavedati, da ne glede koliko mački določeno živilo diši, ni vedno primerno zanjo za uživanje in lahko naredimo s tem več škode kot koristi.

Vesna Kropf

VIRI:

www.petmd.com

www.thesprucepets.com