Albino mačke: Kako jih prepoznati in na kaj biti pozorni?

Velikokrat pride do zmede, da imajo vse bele mačke prirojeno gensko anomalijo, kjer mačka nima kožnega pigmenta ali krajše albinizem, ki prizadene in določa barvo oči, kože in kožuščka. Zavedati se moramo, da vse bele mačke niso albino mačke. 

Pogoj, da ima mačka albinizem je, da sta oba starša prenašalca. Albino mačke imajo primanjkljaj gena TYR, ki povzroča gensko anomalijo pomankanja melanina. Na prvi pogled je albino mačka lahko videti popolnoma običajna bela mačka, vendar, če pogledamo bližje lahko hitro opazimo razlike.

Kateri so torej znaki albinizma pri mačkah?

Najbolj očitna razlika, ki jo je tudi najlažje opaziti je odsev v mačkinih očeh. Albino mačke niso zmožne tvoriti čisto nobenega pigmenta, zato so njihove oči precej svetlo modre, lahko tudi roza-modre barve. V odsevu oči albino mačk opazim roza-rdečo barvo, ki je posledica svetlobe, ki se odseva od krvnih žil. Podobno rdečo-roza barvo lahko opazimo na koži, predvsem pri smrčku in ušesih.

Na kaj biti pozorni?

  • Albino mačke so občutljive na svetlobo, zaradi pomankanja melanina, tako imajo občutljivo kožo in so nagnjene h kožnemu raku ter ostalim kožnim težavam. Pomembno je, da albino mačka ni izpostavljena direktni sončni svetlobi.

  • Prav tako imajo občutljivejše oči, kar lahko vodi do poškodbe oči in vida, saj zaradi manjkajočega melanina oči nimajo zaščite pred UV žarki in posledično lahko tudi hitro oslepijo.

  • Melanin je pri živalskih vrstah in tudi pri človeku zelo pomemben del imunskega sistema. Odsotnost ali pomankanje melanina pri albino mačkah lahko povzroči oslabljen imunski sistem in so tako bolj dovzetne za različne bolezni, lahko so tudi bolj nerodne, saj melanin pomaga pri globlji zaznavi prostora.

Še en mit, ki se povezuje z albinizmom ali belimi mačkami nasploh je naglušnost. Čeprav je veliko gluhih mačk belih, za albinizem nikoli ni bilo potrjeno, da je kakor koli povezan z naglušnostjo mačk. Le dva odstotka mačk živi z albinizmom, poleg tega pa obstaja tudi delni albinizem, katerega so največkrat deležne »orientalske« mačke, kot so Siamke, Burmanke in Tokinške mačke, ki ga imajo delno že v genskem zapisu.

Za mačke z albinizmom je tako pomembno, da smo še posebej pozorni na njihovo zdravstveno stanje, posebej, če se pojavijo težave z kožo ali vidom. Za posebno skrb in diagnozo albinizma se je najbolje posvetovati z veterinarjem, da mačka kljub albinizmu živi polno mačje življenje.

Melani Kolbl

VIRI

www.catster.com

www.cattime.com