7 zanimivih dejstev o mačkah pasme ragdoll

Pasma ragdoll je bila razvita v 60.letih prejšnjega stoletja v Združenih državah Amerike. Pasma je znana po svoji dolgi, zapeljivi dlaki. Ime ragdoll, bi dobesedno lahko prevedli kot »punčka iz cunj«.

Ime so te mačje lepotice dobile ravno po tem, da so tako ubogljive in imajo rade človeško bližino, da ko jih človek dvigne, postanejo vse mehke in voljne, kot punčke iz cunj.  Čeprav to ni popolnoma res, so te mačke po naravi ljubke, družabne in ljubeče. Znane so po tem, da se včasih vedejo kot psi.

Pa si poglejmo 7 zanimivih dejstev o mačkah pasme ragdoll.

Začetki pasme

Pasma ragdoll ni novo nastala pasma mačk. Ameriška vzrediteljica Ann Baker, ki je živela v Riversideu v Kaliforniji, je 30.decembra 1966 registrirala prvo mačko pasme ragdoll. Mački je bilo ime Daddy Warbucks.

Društvo Ragdoll pravi, da je o izvoru te pasme znano to, da je Ann Baker te mačke začela vzrejati leta 1963. Izposodila si je sosedovo mačko, ki je izgledala, kot birmanka (dolgodlaka mačka z barvnimi pikami na obrazu in belimi tačkami). To mačko je križala z belo angora mačko, po imenu Josephine. S tem je ustvarila štiri temeljne mačke te pasme.

Prvi zapis o prodaji mačke te pasme sega v začetek leta 1969, ko je nek par od Anne Baker kupil plemenski par mačk ragdoll pasme.

 Ann Baker, ki je to pasmo ustvarila, je leta 1971 ustvarila Mednarodno združenje mačk Ragdoll (IRCA). S tem je želela preprečiti, da bi bilo preveč rejcev te pasme oz. da po drugi strani ne bi izgubila zanimanje rejcev teh mačk. Ker pa novi rejci niso želeli biti vključeni v mednarodno združenje, je gospa Baker pričela izgubljati nadzor nad pasmo mačk, ki jo je sama ustvarila.

Pasma ragdoll je poznana, kot »pasja mačka«

Združenje ljubiteljev mačk (CFA) pravi, da so ragdoll mačke bolj zainteresirane za svoje človeške prijatelje, kot ostale mačke.  V tem mnogo bolj spominjajo na pse, kot na mačke.

Pogosto oponašajo pasje obnašanje, kot je to, da vas pričakajo pri vratih, ko se vrnete domov, vas spremljajo iz sobe v sobo in želijo »pomagati« pri vsem, kar počnete.  Obenem tako kot majhni kužki, rade poležavajo v naročju in rade igrajo igre, kot so ujemi in išči.

Ime ragdoll so dobile po tem, da so v naročju voljne in mehke

Ime te pasme izhaja iz dejstva, da se večina mačk te pasme, ko jo vzamete v naročje, popolnoma prepusti vam in vašim dejanjem. Postanejo mehke in voljne, kot punčke iz cunj. Pravzaprav, nekatere ragdollke ne marajo, da jih dvignete k sebi in pričnete crkljati. Vendar so zelo strpne in ko se enkrat sprostijo, ostanejo zelo dolgo sproščene in na voljo za crkljanje.

Ragdoll mačka ima vedno modre oči

Standard te pasme je nekoč zahteval, da ima mačka ragdoll modre oči. Bolj kot je barva globoko modra, bolje je. Nekatere ragdollke imajo lahko modro samo eno oko. Prav tako se lahko zgodi, da je na strani kjer je oko modro, muca gluha.

Danes je dovoljena barva oči, tudi v odtenkih zeleno modre.  Ragdollke, katerih dlaka je obarvana svetlo rjavo, pa imajo tudi zlato rjave, zelene ali modre oči.

Mačka pasme ragdoll je običajno ene barve, od šestih dovoljenih

CFA pri pasmi ragdoll dovoljuje štiri vzorce dlake. Dvobarvna kombinacija, enobarvna,  z nogavičkami in s siamskim vzorcem. Ti vzorci pa se pojavljajo v šestih barvah: sivo modra, modra, čokoladno rjava, rjavo rdeča, siva in barve risa. Čeprav je to veliko barv in vzorcev, so mačke te pasme dobro prepoznane.

Običajno imajo bele tačke, kot bi nosile nogavičke in beli madež na nosu. Dvobarvne so večinoma bele barve, razen na točkah, kjer se kaže njihova prvotna barva.

Ragdoll mačke se skotijo bele barve

Vsi mladički te pasme se skotijo bele barve, razen v primeru, da so rojene v kremasto rjavi barvi. V takem primeru njihova dlaka z odraščanjem potemni.  Ne glede na barvo, s katero se rodijo, njihova dlaka potemni v obdobju dveh let.

Pasma je nagnjena k težavam s srcem

Te mačke so nagnjene k hipertrofično kardiomiopatijo. Zaradi tega obstaja nevarnost nenadne smrti. Ragdoll pasma sodi med večje mačke. Če pridobi preveč teže, je lahko to preobremenitev za njeno srce. Tudi v tem primeru, lahko ragdollka zboli na srcu.

Običajno samci mačk te pasme tehtajo med 9 kg in 12 kg. Samice ragdoll pa med 6 kg in 9 kg. Druge velike mačke, kot je npr. Main coone ali norveška gozdna mačka, običajno dosežejo med 7 kg in 8 kg.  Zato sodijo ragdollke med največje domače mačke na svetu. Zaradi svoje dolge dlake pa so te mačke pogosto videti še večje, kot dejansko so.

Ragdoll pasma dozori počasi in ne pušča veliko dlake

Ta pasma mačk doseže svojo pravo težo in velikost šele, ko doseže 4 leta.

Čeprav je dlaka te pasme zelo bujna in gosta, pa k sreči ne izpada obilno. Seveda mačka pušča dlako ob menjavi sezone. A zato ker nima podlanke, je izpadanje njene dlake skoraj nično. Pomembno je, da to pasmo mačk redno krtačite in skrbite za lepo in čisto dlako.

Drobne Deja

www.mentalfloss.com

www.aspcapetinsurance.com