6 zanimivosti o pasmi sfinga

Zagotovo ste že slišali za brezdlake mačke, ki so sedaj zelo popularne hišne ljubljenke. Ena izmed pasem brezdlakih mačk je tudi sfinga. O tej pasmi pa je znanih tudi veliko zanimivih dejstev.

 

Cena rodovniške mačke

Cena za čistokrvno rodovniško mačko pasme sfinga se giblje med 1.500 in 3.800 evri, kar je odvisno od velikosti mačke, kvalitete vzreje, redkosti njenih značilnosti in od barve kožuha.

 

Sfinga ni čisto gola

Večina ljudi misli, da so sfinge popolnoma brez dlak, kar pa ni res. Njihovo telo je prekrito z majhnimi, nežnimi dlakami. Njen smrček, tačke, rep in zunanji robovi ušes imajo krajše dlake. Prav zaradi tega pa je tudi njihova telesna temperatura za 4 stopinje višja kakor telesna temperatura drugih mačk z dlako. Ker so brez zaščitne dlake, ne morejo zadrževati toplote s pomočjo kožuha, kakor to počnejo druge mačke.

 

 

Nenavadno ime

Sfinge so poimenovali po znamenitosti Velika sfinga v Gizi, ki se nahaja v Egiptu. Zamenjali so edino črko, in sicer »i« so zamenjali z »y«. Čeprav imajo ime po egipčanski znamenitosti, njihove korenine ne izvirajo iz egipčanskih časov.

 

Nagnjenost k respiratornim obolenjem

Ker so večinoma brez pravih dlak, so sfinge nagnjene k pljučnim in drugim respiratornim obolenjem. Pomembno je, da so lastniki sfing ves čas pozorni na morebitna obolenja in pravočasno ukrepajo.

 

Nega

Ravno zaradi pomanjkanja dlake je potrebno sfingo še toliko bolj negovati. Več imajo ušesnega masla, oljnate kože in umazanije, ki jo je potrebno redno čistiti. Prav tako je potrebno redno čistiti nohte.

 

Filmska zvezda

Sfinge veliko nastopajo tudi v filmih. Zasledimo jo lahko v znanih filmih Austina Powersa, kjer je sfinga nastopala z imenom Mr. Bigglesworth. Pojavila se je tudi v filmu Vem, kdo me je ubil z Lindsay Lohan in v popularni seriji Friends.

 

Več o pasmi si lahko preberete tukaj.

 

P.L.

 

VIRI:
www.facts.net