6 razlogov, zakaj mačke rade ležijo na papirju

Ste kdaj opazili, da se mačka takoj uleže na papir, časopis, knjigo ali revijo, čim jo odprete? Seveda to ni edina izmed čudnih in zanimivih navad mačk, ki jo opažajo lastniki. Večinoma nimamo znanstvenih razlag, zakaj mačke delajo nekatere stvari, vendar pa lahko sklepamo o vzroku. Predstavljamo vam morebitne razloge, zakaj mačke ležijo na papirju.

 

Izolacija in toplota

Mačke so zelo rade na toplem, tudi v poletnih mesecih. Zato se ne čudimo, če jih najdemo ležati na preprogah, blazinah in mačjih posteljicah. Papir je v bistvu zelo dober izolator, torej zadržuje toploto.

 

Iskanje pozornosti

Po navadi mačke pridejo zraven in preučijo stvar, s katero se vi ukvarjate. Mačka pričakuje, da jo boste takoj odmaknili s knjige ali recimo zvezka in tako bo dobila pozornost, ki si jo želi.

 

Zaznavanje vonja

Mačke na svojem teritoriju rade označijo nove stvari s svojim vonjem. Tako se počutijo varnejše in bolj domače. Torej če ste prinesli nov kup papirja ali knjigo, bo takoj označila teritorij s svojim vonjem. Mačke papir lažje zavohajo, saj je narejen iz lesa.

 

Obožujejo občutek

Mačke imajo rade specifično podlago za ležanje. Ne sme biti preveč puhasta, preveč trda pa tudi ne. Ena izmed možnih razlag, zakaj mačke ležijo na papirju je tudi ta, da jim je enostavno všeč občutek papirja. Morda se zato uležejo na vaš rokovnik?

 

Nova igrača

Mačjo pozornost lahko pritegne čisto enostavna stvar, kot je papir in že misli, da je nova igrača. Predvsem so zelo radovedne živali.

 

Rade imajo zaprte prostore

Ali tudi vaša mačka obožuje škatle? To je pa zato, ker imajo rade majhne prostore, kamor se lahko stisnejo. Tako se počutijo varnejše in tudi hitreje se ogrejejo v manjšem prostoru. Tudi če na običajni reviji ni sten kakor v škatli, si mačka zapomni občutek papirja pod seboj, ko je morda bila v škatli.

Morda pa je razlog mešanica vseh zgoraj naštetih razlogov?

 

P.L.

 

VIR:
www.petsoverload.com