6 pasem golih mačk

Mačke si običajno predstavljamo kot puhaste, mehke kepice, ki nas prevzamejo z ljubkostjo in prisrčnostjo. Mnogokrat pa zasledimo kakšno posebno mačko, ki izstopa iz stereotipa kosmatink – gola mačka ali mačka brez dlake, ki ima namesto tipične dlake le tanko plast neopaznega puha.

Popularnost golih mačk vsekakor izvira iz njihovega nenavadnega videza, ki tako odvrača in tudi privablja, saj jih velikokrat enačijo tudi z “nezemljanjskim, vesoljskim” videzom. Njihov vpadljiv videz pa nasprotuje njihovi prijazni in igrivi osebnosti.

Gole mačke imajo zelo ljubeč karakter, so naklonjene družinam in vedno najdejo izgovor, da se crkljajo ob svojem lastniku.

 

Gola mačka

Nobena mačka se pravzaprav ne narodi brez dlake, saj imajo nekaj neopaznega puha. Nekatere brezdlake mačke se rodijo z določeno količino puha, ki jim lahko tudi, v prvih letih življenja postopoma odpade. Nekatere obdržijo dlako na predelih kot je rep ali pa med prsti. Veliko ljudi se jih poslužuje zaradi etikete, da so zaradi golote hipoalergene, vendar to popolnoma ne drži, saj alergijo povzročajo nekatere beljakovine, ki se nahajajo v odmrlih kožnih celicah in tudi sline same mačke.

 

Pasemske predstavnice golih mačk

Gole mačke so uradno priznana pasma, ki jih je odobrila TICA (The International Cat Association). Pasmo golih mačk delimo na več vrst:
Sphynx (ali Sfinga)
Elf (ali Palček)
Peterbald
Donskoy
Bambino
Ukrajinski Levkoy

Najbolj znana in priljubljena je vsekakor Sphynx ali slovensko Sfinga, ki so znane po svoji igrivosti, radovednosti in prijaznostih. Sodobna vrsta Sfinge je na splošno zdrava mačka in se dobro razume z drugimi domačimi ljubljenčki. So zelo zveste in predane tudi svojim lastnikom.

Elf je najnovejša pasma golih mačk, podveja Sfing, ki je rezultat namernega križanja med Sfingo in Ameriško kodrasto mačko. Svoje ime Elf (solv. Palček) je dobila zaradi svojih zavihanih ušes, ima pa tudi izrazito nagubano kožo predvsem okoli vratu in glave. Je izjemno potrpežljiva in prijazna mačka, ki uživa v človeški družbi, zelo rade pa raziskujejo in plezajo.

Peterbald je zelo družabna, pozorna mačja vrsta, ki je zelo naklonjena družinskemu življenju. Izvira iz Rusije in je zelo močna ter agilna, živahna mačka. TICA to vrso priznava kot samostojno pasmo gole mačke. Njena značilnost je tudi, da je zelo komunikativna mačka, ki se rada “pogovarja” z lastniki.

Donskoy je prav tako ruska vrsta, ki pa je zelo uslužna in omogoča enostavno življenje, predvsem zato ker zelo socialna mačka, izvrsno pa se razume z otroci in ostalimi hišnimi ljubljenčki. Na videz je zelo nagubana, vendar ji velike oči in ušesa ter elegantna struktura telesa dajejo eleganten videz.

Bambino je mešanica Sfinge in kratkonogih mačk Munchkin. So pritlikave in imajo toplo in ljubečo osebnost. Kljub svoji pritlikavosti so zelo aktivne in igrive. TICA pa za enkrat vrsto Bambino priznava le kot poskusno pasmo.

Ukrajinskega Levkoya TICA in CFA še ne priznavata kot golo pasmo mačk. Ima zelo eksotičen videz, nenavadno mandljevo obliko oči in usločena ušesa. Je mešanka med Sfingo in Škotsko foldo.

 

Ima gola mačka posebne potrebe?

Gole mačke naj bi bile izključno notranje mačke, saj nimajo sposobnosti uravnavanja svoje telesne temperature. To pomeni, da se zlahka podhladijo, lahko pa tudi dobijo zelo močne opekline na sončni svetlobi. Velikokrat lastniki teh mačk oblačijo svoje mačke v primerne plašče. Prav tako potrebujejo redno kopanje, saj se zaradi pomanjkanja dlak na koži kopičijo olja, ki lahko povzročajo kožne bolezni.

 

Melani Kolbl

 

VIRI:
www.somerzby.com