10 stvari, ki jih mačke obožujejo

Mačke so včarih malce skrivnostni hišni ljubljenčki, ki redko pokažejo, kaj jim je všeč, so pa zato veliko bolj nazorni, ko gre za stvari, ki jih ne marajo. Zato ni nič nenavadnega, da večino lastnikov dobro ve, kaj njihovi mački ni všeč, težko pa odgovorijo na vprašanje, kaj njihove mačke obožujejo. V ta namen vam v spodnjem videu posnetku predstavljamo deset stvari, ki jih mačke obožujejo.

Spanje

Spanje je mačkam zdaleč najljubša stvar v dnevu, ki jo obožujejo in redno rada prakticirajo. Seveda pa se marsikateri lastniki tega ne zavedajo oziroma ne opazijo, ampak dejstvo je, da vsaj 14 do 16 ur na dan mačka izkoristi za spanec. Pomembno je, da jih v tem času nihče ne moti, saj s tem ne padajo v stres in se posledično dobro naspijo, kar je pa ključno za srečno in dolgo življenje mačke.

Lov

Lov prav tako spada v skupino stvari, ki jih mačke obožujejo, ne glede, ali imamo mačko v hiši ali zunaj. Lovski nagon so domače mačke ohranile še iz časa, ko se živele kot divje živali in je bil to njihov način preživetja. Danes pa lov za notranje mačke predstavlja v večini igranje z mačjimi igračami za priboljške.Če pa imamo mačko zunaj, pa ne bo nobeno presenečenje, da bomo od časa do časa našli kakšno mrtvo miš ali ptička pred vrati doma.

Praskanje

Praskanje uvrščamo med ene izmed obveznih aktivnosti mačk, ki jih prav tako obožujejo. Mačke imajo za to aktivnost lahko več razlogov, lahko praskajo zgolj za zabavo,  lahko s tem markirajo svoje ozemlje ali zgolj brusijo svoje kremplje. Ker pa lahko ta navada hitro preraste v hud problem in lahko spraskajo vse, kar jim pride pod tačke, pa je priporočljivo, da imate kot lastniki na različnih delih hiše praskalnike ali mačja drevesa, ki bodo služile mačkam za praskanje.

Sončenje

Mačke so velike ljubiteljice sončenja, zato ni nič nenavadnega, če opazite, da kljub največji vročini vaša mačka leži na soncu. Vzrok za takšno obnašanje je preprost, mačke obožujejo toploto. V času poletja, ko je sonca največ, praktično obožujejo poležavanje na sončni svetlobi, ki jih greje in jim poskrbi topel prostor za dnevno spanje.

Crkljanje

Crkljanje tudi uvrščamo v skupino stvari, ki jih mačke obožujejo. Večerno crkljanje na kavču ob televiziji, stiskanje ob vas in drgnjenje z glavo ob vaše noge ni za mačko nič nenavadnega, saj s tem pokaže ne samo svojo ljubezen do vas, ampak tudi namiguje, da se želi crkljati. V kolikor pa si mačka tega ne bo želela, se bo odmaknila stran od vas v svoj kotiček v hiši.

Opazovanje sveta okoli sebe

Velikokrat opazimo, da mačka strmi skozi okno, nas opazuje pri delu ali nam preprosto sledi po hiši, vzrok za to je preprosto uživanje ob opazovanju sveta okoli sebe. Mačke so, kljub temu da vsaj polovico dneva prespijo, izredno radovedna bitja, ki obožujejo opazovanje in raziskovanje sveta okoli sebe.

Hranjenje

Smešno, kot se sliši, je hranjenje prav tako ena izmed stvari, ki jih mačke obožujejo. Vedno komaj čakajo, da dobijo hrano čez dan, pogosto zanjo tudi prosijo, in sicer v obliki drgnjenja z glavo ob vašo nogo in mijavkanja. Definitivno je hranjenje eno izmed najbolj oboževanih dejavnosti v življenju nadobudne mačke.

Plezanje

Plezanje prav tako spada med aktivnosti, ki jih mačke obožujejo že iz časa, ko s bivale v divjini. Posledično ne bo nič nenavadnega, če boste svojo mačko zalotili pri plezanju po omari ali celo zavesi, kar pa seveda lahko predstavlja ne samo nevarnosti za vašo mačko, ampak lahko to povzroči tudi uničenje stvari v vašem domu. Zato je priporočljivo, da svoji mački priskrbite mačje drevo, po katerem bo le ta lahko varno plezala in se vzpenjala.

V kolikor si želite podroben vpogled v stvari, ki jih vaša mačka obožuje, pa si oglejte spodnji videoposnetek.

Vesna Kropf