Življenje mačke po amputaciji noge

Ko sem izvedela, da bo mojemu ljubljencu Šmuelu po prometni nesreči treba amputirati zadnjo tačko, se mi je porušil svet. Novica me je popolnoma šokirala in ker se nisem še nikoli soočala s takšno situacijo, se mi je v mislih naenkrat pojavilo na kupe neodgovorjenih vprašanj. Kakšen bo moj muc po operaciji? Bo še znal hoditi? Bo še lahko srečno živel? A naj se sliši še tako čudno in protislovno – amputacija mačkine tačke je pogosto večji stres za skrbnike kot pa za mačko!

Amputacija tačke je za vsakega mačjega skrbnika ena izmed najhujših nočnih mor. Toda čeprav zveni kot drastičen ukrep, je amputacija kljub temu da gre za večjo operacijo, danes precej običajen postopek. Mačke s tremi ali pa celo samo dvema tačkama lahko po tem, ko so imele čas za prilagoditev na nove razmere, s svojo okrnjenostjo shajajo zelo dobro. Invalidne muce si zaslužijo življenje, polno ljubezni in sreče, prav tako kot ostale muce z vsemi štirimi tačkami!

Razlogi, zakaj je muci treba odstraniti tačko, so lahko različni, najpogosteje pa bo veterinar predlagal amputacijo v primeru hujše travme, ko je tačka zelo hudo poškodovana ali pa če na tački odkrije rakav tumor in bi amputacija ustavila širjenje bolezni. Po operaciji bo mačka potrebovala nekaj časa, da si opomore, prav tako pa se bo morala ponovno naučiti hoditi in teči, saj bo njeno težišče z amputacijo spremenjeno. Izguba tačke pa definitivno ne pomeni, da muca ne bo več mogla uživati v vsakdanjih radostih! Skrbniki invalidnih muc smo na začetku vselej v skrbeh, kaj bo z našo ljubljenko in ali jo bo zelo bolelo. Toda tudi na ukrep, kot je amputacija, je treba pogledati s pozitivne strani – muca bo na ta način osvobojena dotedanjih bolečin in bo takoj po posegu srečnejša in bolj sproščena! V nadaljevanju je nekaj uporabnih nasvetov, kako poskrbeti za invalidno muco po operaciji, da bo njeno okrevanje čim hitrejše in uspešnejše.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
www.vetstream.com
www.purina.co.uk