Zimske rastline, ki so nevarne za muce

Nizke temperature, hladni, megleni dnevi in prve snežinke nas opomnijo, da je tu že december in z njim praznični dnevi. Barvito cvetje, ki nas je navduševalo poleti, je odmrlo in narava se je pogreznila v spanec. Sedaj je prišel čas za tiste bolj žilave rastline, ki jim pomanjkanje svetlobe in mraz ne prideta do živega. Za bolj praznično vzdušje radi pripeljemo delček narave v svoj dom, a nekatere rastline imajo lahko za naše ljubljenčke zelo neprijetne posledice.

Božična zvezda      

Ena izmed najbolj priljubljenih prazničnih rastlin je božična zvezda. Med ljudmi še vedno prevladuje zmotno mišljenje o njeni smrtonosnosti. Kljub zloglasnemu slovesu pa je le blago strupena rastlina. Nanjo so občutljive mačke, psi, konji, govedo in ptice. Bel mleček v božičnih zvezdah vsebuje forbolne estre in saponine. Znaki, ki kažejo na zastrupitev, so slinjenje, oblizovanje ust, bruhanje, driska in težave s kožo, če pride žival v stik z mlečkom, kot na primer rdečina, otekanje in srbež. Stik z očesom lahko povzroči blag konjunktivitis, a noben izmed znakov ni tako resen, da bi zahteval veterinarsko oskrbo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Viri:
www.petmd.com
www.petpoisonhelpline.com