Zdravstvene težave starejših mačk

Mačke se starajo počasi, človeškemu očesu skorajda neopazno. Kljub mladostnemu videzu pa lahko trpijo za kakšno boleznijo, značilno za starejše mačke. Nekatera bolezenska stanja so neizogibna ali celo neozdravljiva, s pravilno nego pa lahko mački omogočite čim bolj kvalitetna zlata leta.

Kdaj je mačka starejša?

Uradno so mačke seniorji pri desetem letu starosti. Danes mačke doživijo tudi dvajset let, izjeme tudi več in pri desetem letu se življenje za mačko seveda ne konča.

Med desetim in dvanajstim letom se mačka upočasni in lahko začne razvijati kakšne starostne bolezni. Pri trinajstem letu mačka lahko začne izgubljati oster vid in sluh, pri šestnajstem pa je že priporočljivo pisati dnevnik glede sprememb v mačjem obnašanju.

Bolezni, ki lahko prizadenejo starejšo mačko

  1. Artritis: raziskave kažejo, da več kot 90 odstotkov mačk po dvanajstem letu zboli za artritisom. Če opazite, da mačka več ne hodi po stopnicah, ne skače na pohištvo, ne čisti dlake ali urinira izven stranišča, je artritis možen vzrok. Če opazite katerega od teh znakov, obiščite veterinarja, ki vam bo svetoval, kako vaši ljubljenki olajšati bolečino.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri:
www.vetstreet.com
healthypets.mercola.com